Следвайте ни

Жители на три села и дървосекачи с два паралелни протеста

viber icon

Фирми за дърводобив и жители на три села излизат на два паралелни протеста в петък от 15 часа. Хората от Скобелево, Върховръх и Чурен ще се съберат на изхода на Перущица, за да изкажат гражданската си позиция. Те протестират срещу движението на тежкотоварни камиони по единствения път , свързващ трите села. Те обясняват, че тежките машини разбиват трасето и застрашават ежедневно живота на пътуващите. 

От другия край на пътя пък ще застанат дърводобивни фирми, които са срещу исканията на протестиращите за спиране на камионите, тъй като това би съсипало бизнеса им.  

"Вече има няколко катастрофи, а пътят е толкова разбит, че всеки момент очакваме автобусите от автогара "Родопи" да спрат да пътуват заради рисковете", разказа пред "Марица" Тодор Христов, един от протестиращите жители на селата. Той обясни, че не са против дърводобивните фирми, но има алтернативно трасе, което те могат да ползват. Според Христов Община Родопи не полага достатъчно грижи за поддръжка на пътя, а кметът е отменил заповед, с която първоначално забранявала движението на тежкотоварни камиони.

Кметът на Община Родопи Пламен Спасов обвини протестиращите в некоректни изказвания и отношение. Кметът припомни, че при предишния протест тръгнал с екипа си в определения от протестиращите час и място за среща, но там не открил никой. Преди дни пък, когато поканил организатор на протеста на среща в кметството той обещал да отиде, но не се явил, а след това спрял да вдига и телефона си. 

Спасов припомни, че през 2016 г. пътят е бил ремонтиран от дърводобивните фирми. Това станало след среща при него, в присъствието на техни представители и на Горското. Тогава дупките били запълнени, канавките също ремонтирани. Що се отнасяло до отмененото ограничение за тонажа на камионите, кметът обясни, че първоначално забранил движение на камиони над 7 тона, но след съвместна среща с кметовете на Перущица, Кричим, шефът на Горското и дърводобивните фирми, било решено да се допуска движението на камиони до 24 т без ремаркета и полуремаркета. Според Спасов, той лично е шофирал по въпросния път към Скобелево преди дни и твърди, че пътят наистина е тесен, но няма по-добър за тази надморска височина от 1300 м.

Гергана Василева

Гергана Василева

Журналист - екип "Регион"

Гергана Василева завежда екип „Кореспонденти” в „Марица”. Има отличие за Журналист на годината. Работила е в ресорите криминален, социални дейности и региони.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?