Следвайте ни

Кмет описа в каталог ромските коне, за да не пасат чуждо

viber icon

Кмет описа конете на ромите с техните особени белези, за да спре набезите им по ливадите и нивите край селото. Още от ранна пролет след като житните култури, люцерната и  ливадите пораснаха малко, собствениците на коне от махалите в Кърнане и Христо Даново в Подбалкана тръгнаха да осигуряват храна за добитъка си - косят и нивите, и ливадите, и люцерната.

В Кърнаре в ромската махала има 12 коня, но нито един от местните няма дори декар земя, от която да осигурява прехраната на животното. Същото е положението и в Христо Даново. Затова кметът на селото Севдалин Янков веднага взел мерки. Той обиколил махалата къща по къща, разговарял със собствениците на коне поотделно и срещу името на всеки описал неговия кон с особените белези на добичето. Янков предупредил ромите, че ако види кон в някоя нива или ливада и той отговаря на описанието на някой от животните в тефтера му, ще има акт.

Засега това се оказа добра мярка,

каза кметът Янков пред „Марица“. Освен това в момента всички ходят на розобер. А ромите, които имат коне, отиват до градините с каруците с цялата челяд. Те връзват добичето под някое дърво на синура или крайпътна канавка, то пасе през целия ден и вечер се прибира сито.

Кметът на съседното село Кърнаре Боньо Бонев обаче предлага друго решение на проблема - той твърди, че съставянето на актове за влизане в чужда собственост не дава резултат. Няколко мандата съм кмет на Кърнаре, няма случай някой от ромите да плати акта, категоричен е Бонев. Може да се стигне до конфликти между собствениците на земи и тези, които вземат от продукцията им, предупреждава той. Затова предлага полицията да конфискува каруците на тези, чиито коне пасат в чуждите имоти. Така правят служителите от Горското стопанство в Клисура. Само от селата Розино, Христо Даново и Кърнаре горските власти са конфискували поне 150-200 каруци, твърди кметът на Кърнаре.

Но дори и да има единични случаи, в момента няма бум на посегателства на селскостопанска продукция и на битови кражби, твърдят кметовете на селата. Това се потвърждава и от справка на репортера в полицията. Спокойствието и редът

 се дължат основно на засиленото полицейско присъствие в махалите

по време на извънредното положение и на факта, че местните хора са ангажирани с розобера. За всеки набран килограм рози те получават по 70-80 стотинки и осигуряват прехраната за деня.

Според кметовете обаче през есента положението ще стане страшно - ще свърши сезонната работа - бране на рози, билки, боровинки, гъби. Освен това в ход са съкращения на работници от близкото промишлено предприятие, както и от други местни фирми, част от съкратените са от ромски произход. Ромите в Кърнаре са сред най-бедните в региона, а и в Христо Даново има доста фамилии, които и сега събират храна от съдовете за смет. Те не са свикнали да работят, но вече някои хора от тези семейства

идват в кметството и се молят за каквато и да е работа,

разказва кметът на Христо Даново. На всички казвам да не харчат парите за щяло-нещяло, а да купуват брашно, фасул, ориз, захар, олио, за да имат за зимата, обяснява той.

Практиката засега сочи, че  засиленото полицейско присъствие е най-ефективната мярка срещу посегателствата на селскостопанска продукция и чужда собственост. Затова още от миналата седмица специално в селата в Подбалкана има засилено полицейско присъствие. Областната дирекция на МВР - Пловдив, също е оказала съдействие с осигуряването на допълнителни патрули, които ще продължат да дежурят и занапред.

Ролята на кметовете на селата в тези ситуации е много важна, смятат експерти по проблема. Местните управници има правото да съставят актове както по Наредба №1 на общината, така и по Закона за опазване на селскостопанската продукция, което включва и конфискация на каруца. А тази мярка например също е много ефективна, смятат те.

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?