Следвайте ни

Туристи добиват розово масло в старинна гюлпана в Карлово

viber icon

Карлово продължава да представя маслодайната роза като символ на града и на Стремската долина дори и в условията на COVID-19. Само малки групи туристи обаче могат да се насладят на красотата и аромата на розата и почувстват омаята на розобера в градините край Карлово утре, 30 май,  и на 7 юни.

А Бухаловият хан в комплекс „Старинно Карлово“  утре ще представи близо 200-годишната традиция да се отглежда роза дамасцена и от нея да се добива ценното като злато масло.

Вратите на Бухаловия хан са отворени още от 9.00 часа сутринта. В китния озеленен двор – дезинфектиран по всички изисквания, посрещат местни самодейци в народни носии. Те са подредени пред метър и половина, но пък песните им звучат красиво и цялостно. Кукери от Розовата долина мятат хлопки и звънът им гони и злините, и вирусите. На тяхната положителна енергия не може да устои дори страховития коронавирус.

На огнището е инсталирана старинна гюлпана за изваряване на розов цвят и добиване на розово масло с меден казан, огромна каца и традиционните конкуми – съдовете, в които се събира розовото масло.

Организаторите са подготвили ликьор от рози, гюлова ракия и локум с аромат на карловска роза. Тогава посетителите могат да свалят маските и да опитат от тези фини деликатеси и се насладят на аромата и вкуса на розата. Финалът е кафето на пясък, приготвяно в медно джезве. Ароматът му привлича посетители, които случайно или не минават по живописната улица „Васил Левски“.

 

 

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Лален

Лален

01.06.2020 | 20:51

Пир по време на чума се казва на вашето. Всички в долината реват заради гаврата с розопроизводителите те празнуват

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?