Следвайте ни

Сопот чества 143 години от Освобождението на града от турско робство

viber icon

Сопот чества днес 143 години от Освобождението на града от турско робство. Церемонията бе в камерен състав начело с кмета на общината Деян Дойнов. Групата, в която участваха десетина човека, сред които и директорът на къща-музей "Иван Вазов" Борислава Петрова, отдаде почит на руските войници и офицери, предвождани ген. Павел Петрович Карцов пред техния паметник, в западния парк на Сопот, там където руснаците са били посрещнати от жителите на Сопот и околните села.

"Днес отбелязваме 143 г. от освобождението на Сопот. Ген. Карцов предприема стратегически ход, който хвърля турското командване в пълно недоумение. „Телеграфът донесе вестта за преминаването на русите през Троян. На всички това ни се стори дори невероятно. През Троян?! И то зиме?! Откровено казано, ние не повярвахме на това известие", припомни кметът на Сопот Деян Дойнов.

Отрядът на генерал Павел Карцов с лекота овладява село Христо Даново, градовете Сопот и Карлово и село Калояново. В следващите бойни действия достига до Галиполския полуостров, припомни в словото си Деян Дойнов.

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?