Следвайте ни

Снимат филм за карловския индустриалец Иван Грозев

Съратник на Васил Левски, председател на Окръжния съвет в Пловдив, кмет на София, той е един от строителите на нова България

viber icon

Карловецът Иван Грозев, една от най-ярките личности на Българското възраждане и Следосвобожденска България, ще бъде увековечен във филм. Той ще носи заглавието „Патриарха  на градежа“, което напълно съответства на живота и делото му. Филмът е дело на Българската търговско-промишлена палата и Five Star Media Group и ще бъде представен пред широката публика в началото на септември. Официалната премиера ще се състои в „Дом на киното“ в София, след това ще тръгне по екраните в столицата и страната. Филмът е посветен на 125 години от учредяването на БТПП, чийто пръв председател е Иван Грозев. Част от снимките са направени в Карлово.

Режисьор на филма е Степан Поляков. „От решаващо значение в подобни начинания е това да откриеш подходящите партньори, с които да реализираш пълноценно идеите си", подчерта председателят на  Българската търговско-промишлена палата  Цветан Симеонов.

Това е поредният жест, който БТПП прави към своя първи основател и първи председател. Преди три години БТПП купи къщата на Иван Грозев в Карлово и реставрира я в автентичния и вид. Къщата бе открита официално през октомври 2019 година. В нея е уредена експозиция, която представя живота на този забележителен карловец.

Иван Грозев е легендарна и емблематична личност, живял е в две епохи и оставил светла диря. Роден е в Карлово. Грозев е роден в Карлово. Учи във висше търговско училище във Виена и във военна школа в Белград.

През 1872-1874 година работи по строежа на железопътните линии на барон Хирш. По същото време построява вълненотекстилна фабрика в родния си град, която работи до Руско-турската война от 1877-1878 г.

Веднага след Освобождението Грозев служи в администрацията като председател на Пловдивския окръжен съвет. В продължение на 4 години (1879-1883) е секретар на Градския съвет в  Карлово.

От 1884 г. насетне се заема с широко предприемачество. През същата година наема държавната каменовъглена мина в Мошино и я експлоатира до 1892 г. През 1885 г. основава Българско строително дружество „Ив. Грозев и съдружие“, което изпълнява редица държавни поръчки през следващите години, включително завършената през 1888 г. железопътна линия Цариброд-София-Вакарел, свързваща столицата на България с по-рано построените железопътни линии към Централна Европа и Истанбул.

Грозев е кмет на София от 1894 до 1895 година. В периода 1904-1908 оглавява Софийската търговско-индустриална камара. След 1906 г. се намесва и в банковия бизнес като акционер и член на управителния съвет на Износно-вносна банка.

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?