Следвайте ни

Пускат филма за индустриалеца Иван Грозев в социалните мрежи

Той е съратник на Васил Левски, забележителен предприемач и един от строителите на свободна България

viber icon

Филм за съратника на Васил Левски и основателя на Българската търговско-промишлена палата  и неин първи председател Иван Грозев от Карлово тръгва в социалните мрежи You tube  и Linkedin. Премиерата на филма бе на 9 септември 2020 г. в Дома на киното в София, но вместо да тръгне по кината, лентата остана затворена заради пандемията от ковид-19.

Сега председателят на БТПП Цветан Симеонов и Степан Поляков от Продуцентска къща Five Star Media Group дадоха началото на публичното представяне на съвместно продуцирания  и изготвен филм  за живота и дейността на Иван Грозев, първия председател на Българската търговско-промишлена палата.

Иван Грозев е от Карлово, той е един от най-близките съратници на Левски. Преди освобождението  има текстилна фаблика в родния си град, опожарена по време на Руско-турската освободителна война. Той е секретар на Първия градски съвет на Карлово веднага след Освобождението от турско робство през 1878 г. 

В свободна България Иван Грозев става строителен предприемач, един от строителите на Баронхиршовата железница, концесионер на мини Мошино. По това време той е избран за кмет на София, а по-късно и основател и първи председател в 125-годишната история на Българската търговско-промишлена палата.

Днес в Карлово е запазена къщата, която Иван Грозев си строи. Тя се намира на площад „Васил Левски“ точно зад паметника на Апостола, тя е приемна на БТПП, а в нея е уредена и експозиция за този забележителен българин.

Филмът „Патриарха на градежа“ е своеобразна разходка из събитията у нас в края на XIX и началото на XX век -  един от най-динамичните периоди в българската история.

Предвид неблагоприятната ситуация и поради невъзможността за прожекции,  бе постигната договореност филмът да се разпространява чрез социалните мрежи You Tube и Linkedin.

„Препоръчвам на всички българи да видят филма и да научат за живота и приноса на един скромен, но всеотдаен и родолюбив българин, оставил следа в нашата история“ каза Цветан Симеонов, председател на Палатата. 

Цветан Симеонов пое ангажимент да се съдейства на регионалните търговски палати да окажат подкрепа филмът да се представи по цялата бизнес общност. А когато обстановката позволява лентата ще бъде представена по обичайния ред в киносалоните.

 

 

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?