Следвайте ни

Освещават обновената къща на индустриалеца Иван Грозев В Карлово

viber icon

Експозиция, посветена на живота и дейността на карловския предприемач и индустриалец Иван Грозев ще бъде открита в родния му град. Тя  е подредна в къщата, в която е живял. 

В четвърътък, 17 октомври, в 16.30 часа в Обредния дом в Карлово ще се състои тържествена церемония. На събитието ще присъстват членове на Българска търговско-промишлена палата, дарители, участници по възстановяване на къщата. 

Приветствие ще направи Цветан Симеонов – председател на УС на БТТП. Ще се състои церемония по официално награждаване на партньори по възстановяване на къща „Иван Грозев“.

В двора на къщата ще се проведе благодарствен молебен и освещаване. Реконструкцията на къщата бе извършена от Българската търговско-промишлена палата с подкрепата на община Карлово, в съответствие с всички изисквания и норми за запазване на културно-историческите обекти.

 

Иван Грозев е съратник на Васил Левски, карловски предприемач и индустриалец, развиващ дейността си в първите три десетилетия на свободна България. 

Роден в Карлово през 1847 г., учил във висше търговско училище във Виена и във военна школа в Белград.

Преди Освобождението работи по строежа на железопътни линии, построява вълнено-текстилна фабрика в родния си град, по-късно разрушена. Веднага след Освобождението служи в администрацията, като председател на Пловдивския окръжен съвет. От 1879 до 1883 година е кмет на Карлово. След 1884 година се заема с широко предприемачество. През 1885 година основава Българско строително дружество, което изпълнява държавни поръчки, включително, завършената през 1888 г. железопътна линия Цариброд – София – Вакарел, свързваща столицата на България с по-рано построените железопътни линии към Централна Европа и Истанбул. 

От 1894 до 1895 година Иван Грозев е кмет на София. В периода 1904-1908 година оглавява Софийската търговско-индустриална камара. Развива банкова дейност, като акционер и член на Управителния съвет на Износно-вносна банка. Участва в строежа на пристанище Варна.

 

 

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?