Следвайте ни

Момичето от локума мизерства с 10 лева в Пловдивско

viber icon

Едва ли има българин, живял през социализма, да не си спомня с носталгия тази снимка. Зад нея обаче се крие човешка мъка!

В нищета минават старините на една от най-известните българки – девойката от кутиите с локум Цонка Димитрова, чийто лик красеше безчет рекламни материали на социалистическа България.

Момичето с розите още живее със съпруга си в своето с. Каравелово, Пловдивско, и всеки месец двамата минават през един и същи кошмар – как да свържат двата края.

Знаменитата снимка, която грееше от локумите по времето на Бай Тошо, е правена през далечната 1963-а. Тогава Цонка е щракната да бере рози край родното Каравелово до Пловдив.

Сега замата едва преживява с пенсия от 275 лева. През годините е работила в завод на най-различни постове, макар да е завършила за хореограф и навремето да я искали в един от престижните ансамбли в Пловдив.

Някогашното момиче от локума е пенсионерка от 2003 г. Още помнела, че ѝ идвало да се разплаче, когато излезли документите от НОИ и прочела, че я пенсионират с 98 лева за 38 години трудов стаж. С времето парите нараснали до 275 лева, но и цените се вдигнали.

„Срам ме е да кажа, че има месеци, в които караме с по 10, 20 лева, защото платиш ток, платиш телефон, купиш лекарства и остава това. Ако не ги платиш сметките, идват, режат те. Не знам как се оправяме, ама се оправяме. Щом не съм тръгнала да прося и да вземам на вересия от магазина, макар че може и такива времена да дойдат… Побираме се в това, с което разполагаме. Най-лесно на този свят се взема заем, ама как се връща“, споделя с тъга Цонка пред Нова телевизия.

Най-голямата ѝ болка обаче не са мизерните пари, които взема за 38 години усърден труд, а това, че все още се чувства непризната и не е получила нито стотинка за това, че вече половин век ликът ѝ е върху опаковката на локума.

Без изобщо да подозира и без да ѝ искат разрешение, лицето ѝ се озовало върху кутийките с локума. Преди време, по съвет на свои близки, решила да си търси правата. Завела дело срещу производителя и поискала да ѝ изплатят сума, но до положителна за нея развръзка така и не се стигнало.

Милостиня Цонка и мъжът ѝ Димитър, с когато са заедно от ученици, не получават и когато преди 5 години къщата им изгоряла до основи. Вдигнали я пак сами, колкото могли. След огнената стихия обаче оцелели само две неща – иконата на Богородица и оригиналът на снимката на розоберачката Цонка.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (7)

Бъбу

Бъбу

19.02.2021 | 11:51

Защо като се оплакват от ниски пенсии посочват само колко много години са работили, а не посочват какви заплати са получавали и на колко са ги осигурявали. Как не разбраха тези хора че най голямо значение за размера на пенсията има дохода, заплатата върху която си осигурява и най много врява вдигат хора които цял живот са работили ниско квалифицирана работа с ниски заплати. И в момента някои работещи са доволни, че работодателя им дава половината заплата в плик че и те съответно имат по малко удръжки и по голяма чиста сума. Като остареят и стигнат до пенсия пак държавата ще им е виновна за ниската пенсия.

Отговори
11 10
Много хора

Много хора

19.02.2021 | 09:58

са като нея. Много са работили съвестно по 40 години и сега получават ниски пенсии. Високите са за партийните дейци. след някоя друга година ще е същото - тези с голям стаж с минимална пенсия, а "великите" ни политици и депутати с високите пенсии. В соца или капитализма животът е един и същ - едни бачкат и едва живеят, други тарикатстват и се чудят какво да си правят парите...ей т'ва е...

Отговори
20 3
@Така е

@Така е

19.02.2021 | 09:23

през соца живееше ( SASHTESTVUVASHE )като Бял човек сега живее като маймун !

Отговори
6 12
Така е

Така е

18.02.2021 | 22:40

през соца живееше като Бял човек сега живее като маймун !

Отговори
17 20
логично

логично

19.02.2021 | 06:39

затова бананите тогава бяха дефицитни, а сега са в изобилие

Отговори
18 2
ДрОгари, проклети...

ДрОгари, проклети...

19.02.2021 | 10:09

Не само бананите, тоалетната хартия също. Както и маслините, месото, луканката, овчето сирене и мляко, мандарините, кашкавалът, олиото (ПУСНАХА ОЛИО!!!) и ред други неща. В замяна на това обаче, имаше ИЗХОДНИ ВИЗИ!

Отговори
14 3
До дрогата

До дрогата

19.02.2021 | 12:44

Живял ли си тогава, или просто си жертва на пропагандата? Като изключим прословутите банани, всичко друго си го имаше, дори в изобилие, но.. изведнъж настъпи дефицит след 83,84гд.Тогава започна и режима на тока. Какво всъщност се случи? Защо изведнъж настъпи дефицит?

Отговори
2 4

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай