Следвайте ни

Известно дружество съди ЧСИ Петко Илиев за 121 хиляди лева

viber icon

Известното дружество „Шато Вале де роз“ заведе дело срещу ЧСИ Петко Илиев, искът под номер 821 е на стойност 121 256.52, научи „Марица“. Исковата молба е изготвената от кантората Михаил Екимджиев, тя  е за имуществени, неимуществени щети и мораторни лихви.

Както „Марица“ писа преди време през 2016 г.  община Сопот състави на „Шато вале де роз“ акт за данъчни задължения в размер на 16 000 лева, който обаче бе отменен от Върховния административен съд като незаконен. Оказа се, че община Сопот е начислила данък сгради и такса смет за земеделска земя - известните лозя на дружеството край Сопот, каквито налози по закон не се дължат, припомниха от засегнатото дружество.  От „Шато вале де роз“ са възразили  и са поискали проверка от МРРБ и Агенцията по кадастър. Официалната проверка е доказала, че процесната земя винаги е била земеделска, със засадени от дружеството лозя. Вместо да прекрати административната процедура, община Сопот е обявила лозята за „индустриална площадка“ и е  възложила на ЧСИ Петко Илиев да събере недължимите данъци за години назад, припомнят от фирмата.

От своя страна ЧСИ запорира десетки имоти на дружеството за стотици хиляди, макар че отменения от съда акт е само за 16 хил. лв. Срещу подобна абсурдна практика на ЧСИ-та протестираха Президентът Румен Радев и Омбудсманът на България, като бяха заведени стотици дела, коментираха от „Шато вале де роз“.  Случаят според дружеството е  още по абсурден, защото не само, че земята, която Община Сопот облага с данък е земеделска, т.е.необлагаема, а и защото Върховният съд е отменил този акт, като е разпоредил на ЧСИ Петко Илиев да не предприема никакви действия с активи на дружеството.

„Заведохме първото дело срещу ЧСИ Петко Стефанов Илиев и сме сезирали Камарата на ЧСИ за възбуждане на Дисциплинарно процедура срещу него. Ще сезираме и Главния прокурор“, заяви изпълнителният директор на фирмата Петър Герджиков. „Адвокатите ни подготвят серия от искове срещу община Сопот и разглеждат възможността за персонално търсене на отговорност и съд за кмета Дойнов и зам.-кмета Новаков“.

От „Шато вале де роз“  заявиха още, че  делата срещу общината ще са за несравнимо по-големи суми. „С казуса вече са запознати посолствата, имащи отношение към случая, а скоро ще изпратим документите в ЕК и в централния офис на г-жа Кьовеши в Люксембург“, каза Петър Герджиков.

Няма да коментирам хипотетични събития, а само влезли в сила решения, бе единственият отговор на  заместник-кмета на община Сопот Николай Новаков.

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Майна

Майна

16.06.2021 | 01:01

И ЧСИ-то П.Илиев и кмета на Сопот за за съд и затвор! Ало прокурорите, стига само ги щавихте, тръгнете и с обвинения

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?