Следвайте ни

Историята на Вазовия род оживя в удивителния разказ на Катя Зографова

viber icon

Историята на Вазовия род оживя в удивителен разказ на литературната изследователка Катя Зографова пред десетки сопотненци миналата вечер. В къща-музей „Иван Вазов“ бе сопотската премиера на нейното изследване „Хроники на Вазовия род“.  В него Катя Зографова проучва рода на Патриарха на българската литература, чиито корени се губят някъде в далечния  17 век, а клоните му се простират до наши дни. А в хода на изследователската си работа литературната историчка  открила и събрала в неочаквани истински срещи най-младите потомци.

„Хроники на Вазовия род“ се ражда по идея на Григорий Вазов. Съдбата го среща с Катя Зографова и нейната книга „Неканоничният Вазов“ в Сопот и без колебание той се обърнал към нея с предложение да направи това изследване. Към труда на литераторката се присъединил и съпругът и Константин Зографов, който направил оформлението на книгата.

Родът Вазови е умален модел на България, а разказът за него е хроника на победите, пораженията, оцеляването на българина, въпреки всички изпитания, обобщава Катя Зографова.

Изследователката на Вазовия род Катя Зографова е скъп и винаги сърдечно посрещан гост в Сопот. Срещите с нея са вълнуващи и неповторими. Тя разбира душата на Сопот и е неизчерпаем източник на познания за Вазовия род, Това заявиха десетки сопотненци на срещата с писателката. Залата бе пълна, интересът огромен.

А проучването на рода я срещнало и сближило  със специалистите от къща-музей „Иван Вазов“ и ръководството на общината в лицето на кмета Деян Дойнов и заместник-кмета Николай Новаков,  с игуменката на манастира „Свети Спас“ монахиня Ксения, а също и с десетки хора от града.

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?