Следвайте ни

Директор на карловско училище: Обучението онлайн е нашият малък спасителен двор, нашата църква!

viber icon

Моите аплодисменти днес са към учителите, да ги пазим! Това написа  в емоционално обръщение към родителите и обществеността директорът на средно училище „Христо Проданов“ в Карлово Лука Мачев.

Поводът е зачестилите според него нападки срещу учителите, които искат учениците да преминат в онлайн обучение.          „Бих искал да се обърна към хората, които са на това мнение, и да ги попитам, колко от тях са толкова смели, че да изкарат един ден в сегашната ситуация в затворено пространство с около стотина деца без маски? А седмица? А месец? В кой друг сектор/ магазини, банки, аптеки/ служителят е принуден да комуникира непосредствено с около 20-30 клиенти без маски? Защо половин България работи в хоум офис, докато децата, които са най-големите приносители на инфекцията,  са в клас?“, пише Лука Мачев.

Според него мнозина смятат,  че фактът, че децата ще заразят учителите, не е съществен проблем, но когато детето се прибере у дома и зарази цялото  семейство, проблемът ще бъде налице, ще бъде и ваш.

„Ние престанахме да аплодираме лекарите си и да ценим тяхната саможертва, хвърляхме камъни и слама по полицаите си, а сега разпъваме на кръст учителите си. Хора, спрете!“, пише директорът на едно от най-големите училища в региона.

Бащата на Лука Мачев, който е един от най-авторитетните и обичани учители в миналото му  разказвал, че по време на войната са учили в двора на църквата. „Днес онлайн обучението е нашият малък спасителен двор, нашата църква! Независимо дали ни е приятно, лесно или удобно. Въпросът е на живот и смърт! Доколко качествено ще бъде то, зависи не само от учителите, но и от вас родителите!“, коментира потомствения учител.

„В този момент искам да изкажа подкрепата си към всички учители, които боледуват или се възстановяват от Covid-19. Пожелавам им да се върнат здрави и силни! Днес моите аплодисменти са за тях!“, призовава директорът на СУ „Христо Проданов в Карлово.

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Пенсиониран старши учител, бивш пом.- директор на голямо училище

Пенсиониран старши учител, бивш пом.- директор на голямо училище

17.11.2020 | 14:04

Уважаеми колеги, родители, скъпи ученици, дечица , Всеки ден с трепет, с тревога следя ситуацията в училища, детски градини, ясли. В много държави се наложиха строги мерки, изолация, контрол , за да се спасяват хора. В нашата мила родина няма милост към децата ( щели да прекарат леко и безсимптомно заболяване , без да се знае, дали впоследствие няма да се окаже фатално ), без милост към техните близки, приятели , учители, щом не се предприемат адекватни мерки. Измислят се какви ли не врътки , за да се задържат децата и учителите в учебните и детските заведения., за да не се противопоставят отговорните при вземане на решения най- вече на идеята ,,да не се затваря държавата". Угодничи се на ,,взискателни" родители, за да не роптаят срещу министерства, управляващи. Тези, които вземат решения, явно не са влизали в учебни часове скоро или изобщо не познават спецификата на работата - образователна, възпитателна, развиваща, екипна, оперативна и т.н. Решение има за всеки проблем , когато го търсиш с разум и сърце. Не може да се загърби най - важното - животът и здравето на ангажираните в учебния , образователния процес - ученици, учители, родители, и да се върви по инерцията на натрупаните през годините стереотипи. Щом трябва, ще се жертват някои удобства от обучението в класическата класна стая, ще се редуцира без друго наслоената излишна и затормозяваща информация в учебниците и учебните помагала, ще се прецизират и обявят навреме промени в учебни програми и условия за прием в профилирани гимназии и паралелки.... Какво се чака още ?! Какви са тези проценти заболеваемост в училището, които се преследват, за да се решава ...кога ще отрезнее някой ?! Свива ми се всеки ден душата, когато научавам за проблемите на моите колеги, за тяхното здраве и това на членовете на семействата им . Вярно е , че много хора са изложени на опасната зараза, че вероятността да я срещнем , ни дебне навсякъде , но защо не се опитаме да я ограничим там, където е възможно! Бъдете настойчиви , силни и здрави , мили колеги ! Бъдете разумни и и коректни, мили родители ! Бъдете здрави и обнадеждени , скъпи ученици, деца! Пак ще научите пропуснатото , ще разберете неразбраното, ще се срещате с приятели и учители....без тези, които бихме изгубили. Бъдете прозорливи, бдителни и отговорни , уважаеми , които днес се намесвате и решавате съдбите ни !

Отговори
12 1
Просто учител

Просто учител

16.11.2020 | 22:39

Благодаря за вниманието и подкрепата, г-н Директор! Благодаря за разбирането и дано Вашият призив бъде чут от озлобени родители, които смятат, че училището е забавачка за малки и пораснали деца, а не храм; от страхливи директори и некадърни управляващи. Бъдете здрав!

Отговори
20 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?