Следвайте ни

Борисов покани малките кметове на среща след закана за блокада на Шипка

viber icon

Премиерът Бойко Борисов реагира светкавично след като кметовете на кметства заявиха тази сутрин  от Калофер, че са готови на протест, ако не получат самостоятелни бюджети. Той е поканил членовете на Управителния съвет на сдружението на малките кметове, ръководен от градоначалника на Калофер Румен Стоянов на среща в София, за да бъдат обсъдени исканията им.

Срещата ще бъде с министъра на финансите Кирил Ананиев, тя е насрочена за четвъртък от 10.00 часа. А ако в хода на разговорите възникне необходимост, в нея ще участва и премиерът.

Вчера и днес бе поредната среща на членовете на УС на Сдружението на кметовете на кметства в България. Тя се състоя в Калофер и бе ръководена от председателя на сдружението Румен Стоянов, кмет на Ботевия град.

Вече две години ние настояваме всяко кметство да има самостоятелен бюджет, а не да зависи от волята на кмета на общината, заяви Румен Стоянов. Общинският съвет да разпределя парите към кметствата, а кметът на общината да е длъжен да изпълнява това решение, припомни още Стоянов. Преди близо година Народното събрание прие тези изменения в Закона за местното самоуправление и местната администрация на първо четене, но до крайно решение не се е стигнало.

Другото искане е прагът за избор на кмет на населено място да падне на 100 души на населено място, тоест, ако село наброява минимум 100 души население, местните хора сами да избират кмет. Преди броени дни парламентът прие промени в Изборния кмет и прие този праг да  200 човека,  ние сме категорични, че трябва да е 100 човека, заяви Стоянов.

След разговора между Румен Стоянов и Бойко  Борисов решението на УС на Сдружението на малките кметове да блокират прохода Шипка, ако исканията им не бъдат изпълнени, е във „фризера“, кметовете на кметства и кметските наместници чакат срещата в София и в зависимост  от резултата, ще решат как да действат.

Нямаме политически искания, не искаме оставки, не коментираме партийни проблеми, уточни Румен Стоянов.

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какви трябва да са следващите мерки срещу COVID-19 в Пловдив?