2000 души от Розино и Подбалкана останаха без джипи

Условията за общопрактикуващ медик са много добри, а идеалният вариант ще бъде да дойдат лекар и стоматолог, които са семейство, заяви кметът Али Кичук

2000 жители от Розино, както и хора от  Клисура, Слатина, Христо Даново и Кърнаре,  са без личен лекар от 1 февруари, те няма към кого да се обърнат за най-банален преглед в случай на  настинка и грип, както и когато заболяването им изисква направление за специалист.

Само след броени дни голяма част от тези хора ще останат без рецепти в рецептурните си книжки за хроничните болести, проблеми вече имат и инсулинозависими  с диабет, които не могат да си набавят инсулин от аптеките. Престоят и имунизации на стотици деца от Розино и съседните населени места, които са останали без джипи. За проблема алармираха здравният медиатор на Розино Румен Караджов и кметът Али Кичук.

До 31 януари в най-голямата лекарска практика в Подбалкана и региона работеше д-р Димитър Божиков, стоматолог в селото бе съпругата му. Семейството медици е от Пловдив и лекуваше по-голямата част от жителите на Розино  и Клисура близо четвърт век. Преди да напусне д-р Божиков се погрижи да бъдат осигурени ваксините за подлежащите на имунизации деца, които са негови пациенти, както за назначаването на рецептите на възрастните с хронични заболявания. Но много скоро ще се наложи тези процедури да се повторят, коментират здравният медиатор и кметът на Розино. 

Информирали сме своевременно  община Карлово, Националната здравно-осигурителна каса, Българския лекарски съюз и всички институции, които биха могли да ни съдействат, заяви кметът на Розино Али Кичук. Очакваме те да ни помогнат и да насочат към Розино общопрактикуващ лекар. Наясно сме, че с административни мерки  това не може да стане, не е  както по време на социализма, когато  имаше разпределение на младите специалисти във всяко населено място на страната, допълни той.

Розино е много добро място за общопрактикуващ лекар. В здравната служба има малко жилище, което предоставяме срещу съвсем символичен наем.  Близо 2000 човека, от които 600 деца, ще станат пациенти на новото джипи, обясни той.

Очакваме съдействие от всички институции, за да посрещнем скоро новия лекар в селото, допълни здравният медиатор Румен Караджов. Другият общопрактикуващ лекар д-р Георгиев приел близо 200 от пациентите на колегата си, който напусна селото. Само единици са успели да се запишат при общопрактикуващи лекари в Сопот и Карлово, но възможностите на джипитата да приемат допълнително пациенти са изчерпани. В същото време 2000 човека остават без лекар, а село, в което над половината население  е ромско, опасността от инфекциозни болести е целогодишна. 

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?