Следвайте ни

Туроператорите в локдаун вече 9 м., спасяват се със СПА уикенди 

viber icon

В ефективен локдаун  от март насам са туроператорите, които останаха без работа. Много от тези в Хасковска област през последните месеци се спасяваха основно с пътувания с цел шопинг до Турция, които обаче от петък вечерта  не могат да се провеждат. Според някои в бранша, щом не са затворени границите, пътувания до Одрин могат да се правят, без да се предлага туристически продукт, т.е. като превозвачи.   Други обаче се страхуват от санкции, въпреки че в офисите им запитвания за пътувания до Одрин не липсват,  тъй като много хора разчитат на евтини лекарства, храни и други стоки от там.

Някакво спасение са СПА уикендите, които предлагаме, но това не води до приходи, тъй като в повечето случаи става въпрос за обезщетение на вече платени и неосъществени почивки  през лятото заради COVID-19, коментира Адриана Панайотова.  

 Вирусът се отрази пагубно, дори смъртоносно на бранша. Туризъм няма, а помощи за нас не са предвидени, допълва тя. Цели семейства са заети в този бранш и ситуацията е много тревожна. Отдавна сме на 4-часов работен ден, защото няма работа, на какви обезщетения можем да разчитаме, допълва дамата с дългогодишен стаж в бранша. 

Спадът в дейността на туроператорите и агентите е над 95%. Бизнесът ни е единственият, който  не е подпомогнат, за нас не се мисли, казват в позиция, разпространена до медиите от Сдружението на туроператорите и туристическите агенти, обединени в професионалната организация “Бъдеще за туризма”.  В документа се настоява  правителството спешно да вземе конкретно решение за сектора и да обяви публично подкрепя или изоставя бранш, който през 2019 г. е дал около 8,55% от БВП на страната. 

Няма как да се възползваме от 60 на 40, тъй като не можем да осигурим 40 процента в условията на спряна дейност. Как ще бъдат компенсирани самоосигуряващите се управителите на ЕООД, които вече 9 месеца са оставени без всякаква социална и финансова помощ, поради факта, че не попадат в обхвата на програмите на МТСП, питат още от бранша.  

 

Цанка Семерджиева

Цанка Семерджиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

Завършила е „Човешки ресурси” в УНСС и ПУП във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, преди това РЕГ „Любен Каравелов” в Хасково. Като журналист работи от 21 г. Започва във в. „Новинар юг” през 1998 г., където репортерства 6 г., следва в. „Тракия”. Близо 15 г. е във в. „Хасковска Марица” където е била репортер, зам. главен редактор, главен редактор.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Рете

Рете

27.11.2020 | 20:50

Хубавото нещо на короната е ,че изкара на показ не нужните бизнеси на показ. Вие си правете изводите.

Отговори
1 0
Министерство на туризма

Министерство на туризма

26.11.2020 | 10:02

не е засегнато от ситуацията,няма съкращения,заплатките си вървят,кво работят тия хора во главе с министъра,като практически сектора се закри???

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?