Следвайте ни

Симеоновград се стопява наполовина за 20 г., бедността расте

viber icon

До 20 г. жителите на община Симеоновград ще се стопят почти на половина и от 8755, според последните данни на НСИ, ще бъдат 4530, предвижда реалистичният вариант за демографските процеси в района. 

Според оптимистичния, отрицателните стойности на механичния прираст ще намалеят, ще има увеличение на тоталния коефициент на плодовитост и ще се увеличи очакваната продължителност на живота и жителите ще са 5 701 души през 2040 г. Песимистичният предвижда след 20 г. тук да останат само 3230 души. 

Демографските процеси са важни за устройственото планиране на определена територия.  Устройствените решения се правят за период от 15-20 г. Демографската ситуация е редвидеа в проекта за Общ устройствен план на Симеоновград, а за 18 ноември е насрочено обществено обсъждане на окончателния вариант на ОУП.  

Според моментната ситуация, от 8755 души население, лицата самоопределили се като роми в общината, са 1480 души, а тези които могат да бъдат определени като такива в предвид начина им на живот и семейни традиции са 4561. Запазва се тенденцията много млади роми да остават без подходящо образование, рано да напускат училище, или въобще да не го започват, което поставя пред тях редица  бариери за участието им в пазара на труда. 

Основните проблеми на жилищната система са лошото управление и поддържане на  фонда, висока енергоемкост на сградите, влошена достъпност до жилище. Също така увеличение дела на собствениците на жилища, които не могат да поддържат собствеността си в сегашните пазарни условия. Делът на обществения жилищен фонд има символични стойности – едва 1,71%. Липсва на шанс за повечето млади семейства и маргиналните групи да станат собственици на жилища или дори наематели в обществен жилищен фонд.

В общината има организирано сметосъбиране само в Симеоновград. В селата липсват контейнери за събиране на битовата смет и в резултат на това се оформят множество нерегламентирани сметища. 

Силните страни на района са достъпът до жп транспорт, условията за селско стопанство, което е основен поминък, нерудните богатства, не на последно място много добре развитата образователно структура, въпреки социалните усложнения. Слабите страни са отрицателният естествени прираст, неблагоприятната възрастова структура на населението, проблемите с водоснабдяването, недоброто състояние на пътната инфраструтура. 

Възможностите за развитие са свързани с аграрния сектор, екотуризма и леката промишленост. Сериозни заплахи идват от обезлюдаването на населените места, липсата на квалифицирана работна ръка, както и обедняване на населението. 

 

Цанка Семерджиева

Цанка Семерджиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

Завършила е „Човешки ресурси” в УНСС и ПУП във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, преди това РЕГ „Любен Каравелов” в Хасково. Като журналист работи от 21 г. Започва във в. „Новинар юг” през 1998 г., където репортерства 6 г., следва в. „Тракия”. Близо 15 г. е във в. „Хасковска Марица” където е била репортер, зам. главен редактор, главен редактор.   Още

Коментари (2)

Гочката

Гочката

19.10.2020 | 14:51

Единствената яко работеща фирма е тази на бат Пеню - добив на дърва за огрев и сяну за добичетата от общинските мери и гори.

Отговори
0 0
Цанке, как бе мила?????

Цанке, как бе мила?????

18.10.2020 | 15:00

Та нали другарят Борисов, навсякъде строи и създава работни места, посещава кравеферми и си прави фото сесии по почина на на неговият учител - другаря Тодор Живков и той приживе ходеше по се;а и паланки така да се снима с селските труженици, но ТИКВУН е много, много зле в сравнение с големия ТАТО!!!!!

Отговори
1 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какви мерки да се предприемат срещу разпространението на коронавируса?