Следвайте ни

Съдът оправда полицай и жепейци след 12-годишна сага

viber icon

След 12-годишна сага приключи делото срещу полицай и четирима жепейци за кражба на 53 плазмени 27-инчови телевизори "Дурабранд" на обща стойност 47 393.13 лв. Техниката изчезнала от влакова композиция в Свиленград през 2006 г.

Всички са невинни. Това гласи окончателното решение на Хасковския окръжен съд, с което се потвърждава становището и на районните магистрати в Свиленград.

Процесът ​започна през 2007 г. Той неведнъж бе приключван с оправдателни присъди след многократни отлагания, прекратявания и възобновявания. Първоначално обвинението бе изготвено от Пловдивската военноокръжна прокуратура, защото в случая бяха намесени и служители от несъществуващата вече "Транспортна полиция". Впоследствие обвинението срещу единия от униформените бе свалено, а той осъди прокуратурата.

През 2012 г. ​Свиленградският районен съд произнесе мотивирана оправдателна присъда, която бе потвърдена и от окръжните магистрати в Хасково.

След няколко месеца по искане на бившия главен прокурор Борис Велчев пред Върховния касационен съд делото бе възобновено и върнато за ново гледане в Свиленград, а оправдателните присъди на петимата обвиняеми бяха отменени. 

След рестарта на процеса всички съдии от ​Свиленград  отводи, понеже са участвали в процеса, прехвърлян многократно. Това наложи делото да бъде изпратено в Харманли. От там поискаха да бъде прехвърлено на Спецсъда. След становище обаче, че не става въпрос за организирана престъпна група, делото бе върнато отново в Свиленград.

През октомври 2017-а съдия Елена Тодорова отново оправда петимата. За съжаление тя загина в катастрофа на следващата година без да  е написала мотивите. Това наложи и последното преразглеждане на процеса.

 

Делян Аврамов

Делян Аврамов

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

В професията е от 1996 г. Работил е като криминален и съдебен репортер във вестниците „Ориент експрес”, „Тракия XXІ век” – Димитровград, „Новинар юг” – Хасково. Бил е кореспондент на вестниците „7 дни спорт” и „Труд”. От 2014-та е в хасковския екип на „Марица”.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Къде бихте почивали това лято?