Следвайте ни

По Хайтов: Митко открадна хубава гимназистка и окървави чаршафа

viber icon

Младият Димитров не успя да се защити пред съда като съфамилника си от Лайпцигския процес и отнесе 5 години затвор и глоба от 7 бона заради дефлорирането на Димана

Наказание от 5 години и половина затвор при общ режим наложи за кражба на булка през 2004 г. Харманлийският районен съд на 22-годишния димитровградчанин Митко Димитров. На 26 март той бе признат за виновен, че е изнасилил изгората си - десетокласничката Димана от старозагорското село Хрищени. 

Магистратите уважиха също гражданския иск на Диманиния баща и постановиха Митко да му плати 7000 лв.

През септември присъдата бе обжалвана пред Хасковския окръжен съд. Същия ден, след като изслушаха страните, около месец по-късно магистратите потвърдиха, че Митко отива за петилетка зад решетките. Казусът беше заплетен заради преплитането на закона и ромската традиция, коментираха юристи.

Случката се предава и досега от уста на уста в някои махали на Стара Загора, Димитровград и Симеоновград, докато на каруци се товарят керемиди, камъни, дървета и желязо. По-старите поучават по-младите, че за булка, дори и крадена, трябва да се броят обещаните на фамилията й пари, иначе може да има и решетки.

Историята на Митко и Димана е смесица от пиеса на Уилям Шекспир и сапунен сериал с лайтмотив дефлорация с пръст и едни 2000 лева, които зетят трябва да брои на тъста си. А  такова е неписаното от време оно ромско правило за откупуване на булка. До поантните 2 бона са изпълнени всички останали салтанати, включително и развяването на чаршафа с цветето на невинността.

"Такава е традицията - няма ли го знака на девствеността върху бялото платно, значи булката не е честна и сватбата се разваля", обясняват от етноса. Когато се стигнало до откупуването на невястата, родителят й получил отказ вместо каймета в кеш, защото Митко нямал толкова пари. "Ми той я е откраднал, що пък да плаща на него", коментират запознати с процедурата роми.

"Не съм я карал, тя сама тръгна с мене", сподели тогава младежът на излизане от залата на съда. Той разказа, че с Димана се срещнали в Стара Загора. Двамата влюбени се качили в такси и отишли в Димитровград. Там пили кафе в центъра и дето се вика, от дума на дума решили да се оженят, подобно на сценариите в куп бразилски, турски, индийски и т.н. сюжетни сериални линии.

Консумирането на невестата, в еротичен смисъл, станало в Симеоновград, но не в хотела, а край него. Причината била, че хем младите нямали пари, хем момата не била пълнолетна. Тъй неусетно след розовите мигове над главата на 22-годишния Димитров се стоварило клишето на суровата действителност, сякаш е главен герой в мелодрама на индийското кино - недоволните родители прибрали щерка си, завели граждански иск за 7 хилядарки и сезирали прокуратурата да повдигне обвинение срещу Митко за изнасилване. 

Съставът на Харманлийския районен съд взел предвид смекчаващите вината обстоятелства, но и наложил 5 години и половина затвор.

"Няма файда да пълним с роми затвора в Стара Загора и без това тухларната там не работи, никой няма да спечели от настаняването на моя клиент зад решетките. Митко е поредният от етноса, спазил ритуала още отпреди писаното право. А той е "кражба"-чаршаф-кръв-плащане", каза в пледоарията си адвокат Веско Георгиев, защитник на обвиняемия, при обжалването на присъдата пред по-висшата инстанция.

Според юриста присъдата е изключително тежка и в превес на смекчаващите вината обстоятелства, без те да са фактически отразени. "Подзащитният ми и красивата Димана са пили кафе на едно от най-оживените заведения в Димитровград, около което винаги има по петима-шестима милиционери, които по заръките на партията и правителството пазят народа. Защо дъщерята на ищците не им се е оплакала, че Димитров я е отвлякъл и иска да я изнасили?" Това попита в съдебната зала и с доза чувство за хумор адвокат Георгиев.

Той предложи на обвинителите да ги свържи с таксиметровия шофьор, транспортирал Митко и Димана от града на липите до Бригадирския. "Питайте таксиджията какво си е говорила двойката и личало ли си е момичето да е изплашено от нещо", каза защитникът. Юристът цитира и показанията на Диманиния баща, който рекъл: "Ние с жената се разбрахме да го съдим", и допълнил, че ако се разберат извънсъдебно, може да пият и бира с Митко. "Ако подсъдимият беше чел Хайтов, щеше да я накара да си надуе носа и с потеклата кръв да нацапат чаршафа", допълни адвокатът. Впоследствие из кулоарите се коментираше, че и при такъв вариант родителите на момичето може да са недоволни, ако се съди сюжетната линия от разказа на класика от Яврово.

"Дефлорацията е извършена с пръст, няма спермеизпразване", пише в съдебномедицинската експертиза по делото. А за констатираните синини и следи от изсмукване по тялото на Тошева адвокатът поясни пред съдебния състав: "Момичето е с нежна кожа, може Митко да я е стиснал по-силно, що се отнася до засмукването, някои са по-страстни в любовта".

"Вай, завала, да си на 22 години и все още незадомен, си е кахър", коментираха ситуацията свиленградски роми, които, докато чакаха да ги съдят за кражба (те твърдяха, че са невинни, понеже взели тухли от и без това рушаща се сграда - б.а.), станаха неволни свидетели на процеса. Впоследствие се разбра, че 22-годишният димитровградчанин често чувал същите реплики от по-големия си брат.

Адвокат Георгиев призова представителите на Темида да не пращат Митко в панделата и заради това, че работи и ще може да заплати част от сумата, искана от семейство Тошеви.

"Виновен съм, направихме го, защото я обичах и тя ме обичаше", заяви обжалващият наказанието си, когато съдът му даде правото на последна дума. Димитров бе видимо смутен, за разлика от съфамилника си от Лайпцигския процес. На въпроса дали тя все още го обича, младият ром отвърна, че не знае, защото не се е виждал с нея, откакто фамилията <210> я прибрала.

"Седемте хилядарки, дето му ги искат, са направо кръвнина за убийство", смятат запознати със съдебните дела. 

Случаят "Митко" е един от многото, което значи, че трябва да съдят семействата във всички ромски махали от страната, споделят познаващите традициите на етноса. За никого не е тайна, че там момичетата ги сватосват далеч преди да са навършили пълнолетие, а това е в разрез с българските закони. Често при такива сватби се изпада и в скечови ситуации, подобно на тази с 12-годишно момче от хасковския квартал "Република". Хлапакът ритал топка с приятели в махалата, докато цялата му рода го чакала строена, за да тръгнат да забират с година по-малката му булка.

 

Пандизчия към 13-годишна: Ще те чакам, докато кандисаш!

За разлика от Митко Димитров обаче без съд се размина негов 38-годишен съгражданин и бивш затворник, срещу когото като нищо можеше да бъде повдигнато обвинение за педофилия.

През 2001 година, прясно "изписан" от затвора, той отне девствеността на шестокласничка от квартал "Млада гвардия" в Димитровград. Описваният се развел със съпругата си и хвърлил око на четвърт век по-младото от него момиче. "Често се напиваше и идваше да думка по вратата ни, за да му дадем дъщеря ни за жена", разказа навремето пред автора на тези редове майката на поруганото момиче. 

Един ден излезлият на свобода пандизчия успял да издебне 13-годишното девойче, когато то се връщало от училище. Придумал да я черпи фанта, после да идат да се разходят с влака до родното му село Катуница. Там в къщата на своите родители й отнел девствеността и седмица не я пускал да се покаже от стаята. След 7 дни върнал момичето в димитровградската ромска махала и джентълменски съобщил на девойчето, че ще я чака, докато кандиса, да се омъжи за него.

"Зачерни ми детето", оплака се след случката родителката на момичето. От страх да не би да яде бой от бившия затворник бащата се жалваше пред местните медии, като се представяше за съсед. След сигнал на репортери до местното РПУ 38-годишният мъж бе разпитан от полицаи. Заради липса на жалба от семейството обаче "годежарят" остана ненаказан.

Делян Аврамов

Делян Аврамов

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

В професията е от 1996 г. Работил е като криминален и съдебен репортер във вестниците „Ориент експрес”, „Тракия XXІ век” – Димитровград, „Новинар юг” – Хасково. Бил е кореспондент на вестниците „7 дни спорт” и „Труд”. От 2014-та е в хасковския екип на „Марица”.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какви мерки да се предприемат срещу разпространението на коронавируса?