Следвайте ни

Георги Пеев осъди РЗИ за карантината покрай Григор Димитров

Административните магистрати: Интензивно са засегнати гражданските права на лицето, демек – дискриминация

viber icon

РЗИ-Хасково е осъдена вчера от общинския съветник Георги Пеев, че е дискриминиран за наложената му карантина покрай заболяването на тенисиста Григор Димитров с коронавирус. Инспекцията трябва да плати разноски от 510 лв. Решението може да бъде обжалвано в 14-дневен срок пред Върховния административен съд.

Темида  отмени на първа инстанция издаденото предписание за карантина на Пеев - бивш главен редактор на "Хасковска Марица", след като той подаде жалба. Тя е срещу предписанието на здравната инспекция за поставянето му под карантина на 22 юни.

Не е посочено с кого Пеев е в контакт ​с положителен на коронавирус. Само можело да се гадае, че това бил тенисистът Григор Димитров, с когото се снимал на 16 юни и бил в известна близост за не повече от 20 секунди, а 6 дни по-късно най-добрият българин в този спорт обявил в социалните мрежи, че е заразен с коронавирус. Не е установено, че по това време Григор е бил заразен. Според Пеев това е административен произвол. Отделно е бил лишен от правото да избере адрес, на който да изпълни предписанието за карантина. Заради карантината е пропуснал и заседание на общинския съвет.​ 

От Регионалната здравна инспекция–Хасково оспорват пред магистратите в Хасково жалбата и я считат за неоснователна.

"В случая е налице съществено нарушение на процесуалните правила, тъй като не са изяснени фактите и обстоятелствата. Преди да се пристъпи към издаване на предписанието за поставяне под карантина, здравната инспекция е ​трябвало да изясни по безспорен начин дали ​Георги Пеев действително е лице, контактно на заразен с COVID-19. От доказателствата по делото по никакъв начин не може да се стигне до извод, че именно жалбоподателят е бил сред контактните лица на Григор Димитров", ​пише в решението Хасковския административен съд. Подчертава се още, че Извънредна епидемична обстановка и законовоустановената от това последица – поставяне на лице под карантина, не предполага интензивно засягане на правата на гражданите.

"За мен беше важно да се отмени този нескопосан акт на РЗИ. Вярно, съдебното решение не е окончателно. Ако от здравната инспекция обжалват пред Върховния административен съд, но отново бъде потвърдено в моя полза, тогава ще заведа и дело за пропуснати ползи и претърпени вреди. Не искам да го правя, това са пари от данъкоплатците - Вие и аз", коментира още Георги Пеев.

Освен него, покрай откритата тренировка на Григшо в Хасково, бяха карантинирани над 20 души от медиите, полицията и общинската управа. 

Делян Аврамов

Делян Аврамов

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

В професията е от 1996 г. Работил е като криминален и съдебен репортер във вестниците „Ориент експрес”, „Тракия XXІ век” – Димитровград, „Новинар юг” – Хасково. Бил е кореспондент на вестниците „7 дни спорт” и „Труд”. От 2014-та е в хасковския екип на „Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Василев

Василев

15.09.2020 | 20:31

Чета с особено внимание, но точно когато се съсредоточа и реклама "задна прашка".И Сега се мисля докъде стигнах. Абе сигурно Георги Пеев прав.

Отговори
1 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще сложите ли маски в раницата на ученика?