Следвайте ни

Изтървали мечка, докато Тодор Живков бил в Хасково

viber icon

Днес хасковлии се забавляват с любопитната история с вълчица, която от месеци обикаля Кенана. Животното, което се оказа добронамерено и вероятно отглеждано от хора, бе заловено. То обаче с хитрост измами човека, който го храни и избяга, само ден след като бе заловено и настанено в зоопарка, в клетка, съседна на мъжкия вълк.

Сега вълчицата, за радост на повечето хора, които я срещат, обикаля волно гората на Кенана, където е пълно и със зайци.

Хасковският зоопарк обаче има и друга прелюбопитна история с хищник. Тя се случила през 70-те години на м.в. Случило се така, че от зоопарка избягала мечката, при това уцелила точно деня, в който в Хасково на посещение пристигнал Тодор Живков, бившият първи.

Днес по следите на вълчицата са екипите на "Екопрогрес", но тогава в издирването на мечката били впрегнати всички ловци в града, а вероятно и всички милиционери.

Понесли се слухове, че мечката била нарочно изтървана, за да изяде Тодор Живков. Това, разбира се, е абсурдно, но народът тогава обичаше да се забавлява с подобни историйки.

За случката, изправила косите на тогавашните управляващи, разказа преди време в интервю за  Marica.bg Димитър Добрев, дългогодишен журналист, но и дългогодишен кмет на Хасково. Той управлявал общината цели 11 г., при това във времена, когато кметствата били над 70, но това е друга история.

Тази с мечката приключила за около ден. "Развеждахме Тодор Живков по нивите, когато на мен ми казаха, че мечката е избягала от зоологическата градина в Хасково и не се знае точно къде се намира в момента", разказва Добрев.  За по- младите читатели трябва да уточним, че вила "Романтика", в която отсяда Първият се намира в парк Кенана, при това немного далече от зоопарка, а разстоянието е нищожно за мечка.

Наредено било да бъде застреляна, но така, че Тодор Живков нищо да не научи. Можете да си представите напрежението на обкръжението на Живков, което освен от всенародната любов, трябвало да го опази и от евентуална среща с жива мечка.

Добрев  отдъхва, когато офицер от МВР му докладва, че е убил мечката с един изстрел. Така приключила случката, която обаче съвсем не била опазена в тайна от Вожда.

На вечерята в партийната вила "Романтика" Тодор Живков  подхвърлили на свитата си: "Абе хора, вие сте пуснали мечката да ме изяде, а?...".

Тази шега накарала всички да замръзнат. И до днес не  е ясно как той е научил за инцидента, вероятно е имал хора, които са му докладвали абсолютно всичко, защото навремето управляващите се страхуваха и от сенките си, тъй като повечето хора не ги обичаха.

Така приключила случката с мечката, тя била убита. По онова време "хуманно отношение" към животните не съществуваше, а и цялото Политбюро се забавляваше с ловуване не само из горите на България, но и по и света.

Днес, слава Богу, вълчицата, разхождащата се из Кенана, няма да бъде убита, ако бъде открита, а само упоена. Тя ще отиде в център за диви животни.

 

Цанка Семерджиева

Цанка Семерджиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

Завършила е „Човешки ресурси” в УНСС и ПУП във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, преди това РЕГ „Любен Каравелов” в Хасково. Като журналист работи от 21 г. Започва във в. „Новинар юг” през 1998 г., където репортерства 6 г., следва в. „Тракия”. Близо 15 г. е във в. „Хасковска Марица” където е била репортер, зам. главен редактор, главен редактор.   Още

Коментари (3)

Снимал Мечката и Майстора й.

Снимал Мечката и Майстора й.

23.02.2021 | 18:13

Думите на Живков бяха: "Тя е излезнала да ме посрещне, а вие сте я убили."

Отговори
1 0
Зад телените мрежи

Зад телените мрежи

23.02.2021 | 17:32

По-лесно беше мечка да избяга от зоопарка отколкото човек - от социалистическия "рай"...

Отговори
1 1
Василев

Василев

23.02.2021 | 10:04

Освен за мечката има и много други любопитни истории с избягали животни застрашаващи живота на хората.Избягал бик преди заколение и "проникнал" в жилище на 2- я етаж в блок до сградата МВР.Или избягалата бременна лъвица от зоопарка и излегнала се на припек на сутрешното слънце на изоставени панели на изхода на Хасково на ул.Пловдивска. А за мечката, едва ли би "изяла"Тодор Живков.

Отговори
2 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Планирате ли почивка през лятото?