Следвайте ни

Безплатни мобилни здравни услуги в селата на Свиленград

viber icon

Мобилни здравни и социални специализирани грижи, основно в селата, ще предлага община Свиленград. Те са безплатни за потребителите, съобщиха от кметството. 

Това се случва по спечелен проект  по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”. Със средствата по проекта, - 148 946 лева, ще бъде нает персонал за сформиране на здравно-социални екипи  и закупен автомобил за достигане до всички села на територията на общината. Дейностите са насочени изцяло  към възрастни хора и лица с увреждания, които имат нужда от почасови услуги по домовете.

На нуждаещите  ще бъдат извършвани рехабилитация след инсулт или инфаркт и фрактури на крайниците, измерване на жизнените показатели - кръвно, пулс, смяна на превръзки, поставяне на инжекции и други. 

Тези действия ще се извършват в домовете на лицата с увреждания и възрастните хора. Така ще им се осигури по-добър и качествен достъп до медицинско обслужване. Ще се бъде давана и психологическа подкрепа и консултиране с психолог, предоставящ експертна помощ за преодоляване на социалната изолация. 

За изпълнение на услугите ще бъдат наети  различни специалисти - домашни помощници, рехабилитатори, медицински специалисти, психолог, социални работници и други според потребностите на избраните потребители.

Патронажната грижа за възрастни хора с хронични и други заболявания  и адекватните медицински грижи, осигурени от общината, компенсират липсата на здравни пунктове в селата. „Чрез изпълнението на този проект ще се подобри качеството на живот и възможностите за социално включване на хората с увреждания и възрастните, както и ще има изградена алтернативна подкрепа чрез адекватни и достъпни услуги”, обасниха от местната администрация.

Делян Аврамов

Делян Аврамов

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

В професията е от 1996 г. Работил е като криминален и съдебен репортер във вестниците „Ориент експрес”, „Тракия XXІ век” – Димитровград, „Новинар юг” – Хасково. Бил е кореспондент на вестниците „7 дни спорт” и „Труд”. От 2014-та е в хасковския екип на „Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Къде ще посрещнете Великден?