Следвайте ни

Астероид носи името на хасковлийка

viber icon

Астероид е кръстен на българския астроном д-р Росита Кокотанекова, която е хасковлийка.

6-метровото парче скала (и може би малко лед), обикалящо в Главния астероиден пояс между Марс и Юпитер, вече носи името (42772) Kokotanekova! С това признание международната конференция Asteroids, Comets, Meteors (ACM) отличава учени, които имат голям принос за изучаването на малки тела в Слънчевата система, съобщи mediabricks.bg.

Д-р Росита Кокотанекова е завършила Природо-математическата гимназия в Хасково. Кокотанекови са извества фамилия астрономи. Д-р Кокотанекова е част от българския национален отбор по астрономия  през 2004 и 2005 г. и участва на международните олимпиади. След това продължава образованието си в университета Jacobs в Бремен, прави специализация в Харвард-Смитсониан център и докторантура по Изучаване на Слънчевата система към Института Макс Планк в Германия. В момента тя работи към Южната европейска обсерватория (ESO).

Признанието, което д-р Росита Кокотанекова получава, е за работата й по изучаване на повърхностните характеристики на комети, транснептунови обекти и други малки тела на Слънчевата система, използвайки наземна фотометрия.

На всеки три години по време на една от най-големите международни конференции по астрономия Asteroids, Comets, Meteors се обявява списък от астероиди, които са кръстени на учени, допринасящи за изучаването на малки тела в Слънчевата система.

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Планирате ли почивка през лятото?