Следвайте ни

Кметът на Калояново става клиент на Спецпрокуратурата

viber icon

Специализираната прокуратура поема разследването срещу Георги Георгиев, което трябва да докаже дали управникът е нарушил закона при закупуването на  специализирана техника за сметосъбиране и организацията на дейността по извозването на боклука.

Срещу Георгиев има стартирало досъдебно производство от Районна прокуратура -Пловдив. В хода му са извършени разпити на свидетели, събрани са веществени доказателства, приобщени към делото след претърсвания и изземвания в сградата на община Калояново. Назначена е и съдебно-счетоводна експертиза. След събирането на всички необходими доказателства делото ще бъде изпратено по компетентност на Специализираната прокуратура в столицата, потвърдиха за "Марица" от държавното обвинение.

Георги Георгиев управлява община Калояново втори мандат. Според опонентите му той налага еднолична власт и системно не изпълнява решенията на Общинския съвет. 

Най-скандалният случай е с организирането на дейността по сметопочистване в общината. Събирането на боклука е стар проблем за Калояново и околните села. На 25 май 2017 година ОбС взима решение общината да не подписва нов договор с външна фирма и да организира сама дейността. За целта съветниците дават съгласие за поемане на общински дълг за закупуване на специализирани съдове за твърди битови отпадъци, като кметът Георгиев е задължен да представи предложение за размера на необходимата инвестиция с конкретни параметри.

Преди това, на друго свое заседание от 30 март 2017 г., местният парламент гласува да се закупи специализирана техника - два сметосъбиращи автомобила /един нов и един втора употреба/, багер и самосвал, които да направят възможно функционирането на услугата по сметосъбиране и извозване на битовите отпадъци до депото в Карлово. За целта от общинския бюджет са отделени 460 000  лв. Други 6800 лева пък са гласувани по предложение на кмета за изготвяне на анализ на битовите отпадъци, които се генерират на територията на Калояново и съседните села. 

3 години по-късно обаче общината все още не е преминала към собствено сметосъбиране. Дейността все така се извършва от частна фирма. Разходите тежат на бюджета на Калояново, а в същото време администрацията е закупила скъп сметовоз, който не е изминал и 1 километър. Кметът Георгиев явно е преценил, че не може да се справи с организирането на дейността, но не е сметнал за нужно да уведоми Общинския съвет как планира да организира сметосъбирането и какво ще се прави със скъпата техника.

Машината, марка MAN, е доставена от софийската фирма "Екосол", а цената ѝ е 240 000 лева. Парите обаче засега са хвърлени на вятъра, защото модерният сметовоз стои в тревата под открито небе и скоро няма да влезе в употреба. За останалата техника, за чието закупуване има решение на ОбС, няма обявена обществена поръчка.  

На практика кметът Георгиев не съдейства по никакъв начин за изпълнението на  решението на местния парламент за организиране на собствено сметопочистване и извозване на боклука не придвижва предвидените от закона процедури, не стартира инициатива за създаване на общинска комунална фирма, не е представил и до ден днешен разчети за необходимия персонал, осигуряване на контейнери и т.н. 

Поръчката за сметовоза - състезание с един кон 

Според опоненти на Георгиев при изготвянето на обществената поръчка за доставка на сметовоз за заложени параметри, които да превърнат конкурса в състезание с един кон. Условията са разписани така, че на тях да отговаря само съответната марка и модел. Това е елиминирало всякаква конкуренция, което е нарушение на Закона за   обществените поръчки. 

Закупен камион е на цена над 240 000 лева, а със задължителните застраховки сумата става още по-внушителна.

Проверката по случая е започнала след сигнал от до Икономическа полиция. В хода на проверката е установено, че от общинската каса липсва четирицифрена сума. Пред разследващите Георгиев е обяснил, че по-късно е възстановил средствата, което от своя страна е признание, че са взети и че е извършено нарушение.

Към момента срещу кмета на община Калоянояво Георги Георгиев е образувано досъдебно производство в Районна прокуратура - Пловдив за евентуални извършени престъпления - присвояване и сключване на неизгодна сделка. Делото е възложено на следовател към Окръжната прокуратура, а събраните данни ще бъдат предадени на Специализираната прокуратура.

Извън управленските неразбории жители на Калояново твърдят, че Георгиев е запален по хазарта и често посяга към чашката.

Многобройните ни опити да се свържем с Георги Георгиев за коментар по темата се оказаха безуспешни.

Отказа да даде проба за алкохол след катастрофа с чужд мерцедес     

Името на Георгиев нашумя печално през май 2016 година, когато катастрофира на изхода на Пловдив за село Труд. Тогава кметът се сблъска с маршрутка по линия №5, в която за късмет имаше само двама пътници и шофьор. След инцидента Георгиев отказа да даде тест за алкохол и наркотици.

Георгиев шофираше мерцедес с врачанска регистрация, който ползва като личен. Не даде обяснение и как се е сдобил с колата. 

Заради катастрофата бе образувано досъдебно производство под наблюдението на Районна прокуратура - Пловдив. Разследването не стигна до никъде, а около случая останаха доста неясноти. Сблъсъкът става на територията на полицейското управление в село Труд, но на място за минути пристига лично шефът на полицията в Хисаря.

Според свидетелите катастрофата е станала призори на 22 май, а според пресцентъра на ОД на МВР -  в следобедните часове на предишния ден. В крайна сметка е заведено дело, в което магистратите са приели обясненията на Георгиев, че пие силни лекарства, които можели да повлияят на пробата за алкохол и наркотици. Така управникът се разминава само с глоба, а свидетелството за правоуправление му е върнато.

Тони Михайлов

Тони Михайлов

Репортер

Тони Михайлов е завършил магистратура „Журналистика, реклама, PR“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Бил е репортер и водещ на дневни блокове в Информационна агенция и радиоверига "Фокус".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?