Следвайте ни

Фелдшер и шофьор на линейка от Асеновград са с коронавирус

viber icon

„Добре е, че вече има открито разпознаваемо от медиците лекарство, което подпомага лечението на заболяването. Освен това, припомням, че много от болничните заведения в България не разполагат със специално COVID отделение, каквото има в МБАЛ – Асеновград.“ С тези думи кметът на Асеновград откри заседанието на Общинския оперативен щаб за превенция и борба с коронавируса.

По данни от управителя на общинската болница в града доктор Иван Червенков, от 01.07.20 г. до момента през COVID отделението са преминали 70 пациенти. 41 от тях са с потвърдени положителни резултати за коронавирусна инфекция. В момента са настанени 10 души. От тях осем са с потвърдени положителни проби от PCR тестове и на други двама се изчаква резултата. Днес от отделението се изписват двама се приемат шест нови случая, от които четирима са с коронавирус, като изследванията са направени в други лаборатории. Досега шестима пациенти с коронавирусна инфекция от асеновградската болница са починали.

Инспектори от звеното на РЗИ – Пловдив в Асеновград съобщават, че към днешна дата потвърдените регистрирани с коронавирус COVID-19 в общината са общо 181, от началото на пандемията досега.

Новозаразени в това число са един фелдшер и шофьор на линейка от болницата в града. Само днес са потвърдени 16 нови случая в Асеновград. Над 30 души са под домашна карантина.

Сред заразените има един ученик, чието последно посещение в училище е било на 01.10.20 г. Положителният му резултат е потвърден на 13.10.20 г., което не налага карантиниране на класа.

Огняр и служител на училищна охрана също са с коронавирус, като те са под домашна изолация и също не е необходима карантина на други лица. Потвърден случай има и при един учител от асеновградско училище. Карантинирани са контактните му лица. От клона на РЗИ в града съобщават, че непрекъснато постъпват сигнали за неспазване на карантината, поради което е твърде вероятно броят на новорегистрираните случаи в Асеновград да нараства. Инспекторите извършват непрекъснати проверки съвместно с полицейски служители.

От РУ – Асеновград, пожарната и военното поделение информират, че засега нямат заразени с коронавирус при тях, като се спазват всички противоепидемични мерки по време на работния процес. Началниците на трите институции уверяват, че са осигурени необходимите предпазни средства за служителите. Община Асеновград ще подпомогне РУ – Асеновград, като им дари диспенсъри за дезинфектант.

В ромския квартал „Лозница“ обстановката е спокойна, потвърди здравният медиатор. В продължение на две седмици там не е регистриран случай на коронавирус. Медиаторът провежда непрекъснати инструкции сред населението в квартала и проследява за спазването на противоепидемичните мерки.

В заключение кметът на Асеновград доктор Христо Грудев припомни, че в дарителската сметка, обявена в началото на пандемията, все още има 30 000 лева, които се пазят, за да се ползват в случай на възникнала необходимост. „Вярвам, че държавата ще съдейства и ще започне под някаква форма да възстановява разходите, направени от общините за справяне с кризата. И все още съм обнадежден, че човечеството ще се справи. Важно е само да спазваме елементарните правила за предпазване от вируса. А именно – трите „Д“ – дезинфекция, дистанция, дисциплина“, посочи в края на заседанието кметът на Асеновград.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?