Следвайте ни

Доайенът на кларнетистите в Тракия отиде да свири на небето

viber icon

На 88-годишна възраст тази седмица ни напусна известният тракийски кларнетист Никола Янков. Той основа преди повече от пет десетилетия Леновската народна група. Музикантът напусна земния си път в родния си дом в асеновградското село Леново, където живееше със съпругата си Иванка Богданова, също народна певица.

"Отиде си от този свят нашият учител, който ни научи на занаят и беше един от последните стари майстори - войводи с подчертан стил при бавните трапезни  и кумски мелодии." Това написа във Фейсбук Атанас Стоев от „Канарите“, който четири години е свирил в Леновската група, преди да създаде свой оркестър.

"Това бяха едни от най-хубавите ни години, в които всяка сватба, събор или празник беше урок за нас, по-младите музиканти. Тогава Леновската група беше на върха с певици като Недялка Керанова, Стайка Гьокова и музиканти като Крум Янков, Райчо Джангоза, Миньо Георгиев  и много други", каза Наско Канара.

Никола Леновеца е роден в бедно селско семейство на 15 април 1932 г., но баща му умира твърде рано и Никола остава сирак. На 15-годишна възраст засвирва на кларинет, след като чува на събора Св. Илия в Тополово известния музикант Рамадан Лолов. Моли го да му стане учител и той приема. След първия ден се оказва, че цената е непосилна - десет чувала с жито, два чувала вълна и буре вино. Пазарлъкът е развален, но Рамадан успява да даде първите уроци на Никола Янков и той започва да възпроизвежда мелодиите му по слух. С първия кларинет се сдобива от дядо Иван Новаковеца от село Новаково през 1948 г.

Основател и ръководител е на  Леновската народна група през 1956 г. Сред първите музиканти в групата са: Райчо Асенов - цигулар от Тополово, Петко Маткъров - акордеонист от Чешнегирово, Веселин Благоев - втори акордеон, и Георги Минев - тромпет. Сред първите цигулари в групата е и Димитър Христов от Леново.

В края на 60-те и началото на 70-те години с групата са пели едни от най-прочутите певици в Тракия - Недялка Керанова, Стайка Гьокова, Пенка Павлова, Ирина Трачева и родопският певец Крум Янков.

Първите записи Леновската група прави в Радио Стара Загора през 1959 г. на “Кителнъшко хоро”, кръстено на първото име на с. Леново - Китенлък (така се е наричало до 1905 г.). На сватба в с. Чешнегирово се ражда и едно от най-популярните хора на групата - “Керановско хоро”, по настояване и любим мотив на певицата Недялка Керанова. “Караджаловска трапеза” Никола Янков посвещава на любимата си Недялка от с. Караджалово.

През 1973 г. Никола Янков кани за солистка в групата народната певица Иванка Богданова, с която по-късно създава и семейство.

От 1990 г. Леновската група прави ежегодни турнета в Дания по покана на Питър Бастиан. Фолклорните концерти в Копенхаген и околните градове са предимно пред ученици. Издадени са два албума с музиката на Леновската група в Дания. 

Николай Чапански

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?