Следвайте ни

Дедево без кръчма, но с храм за чудо и приказ СНИМКИ

viber icon

При нас няма кръчма и магазин, но храмът грее в пълния си блясък. Това коментираха  хората, които се събраха в неделя да отбележат 180-годишнината от построяването на църквата "Свети Атанасий" в родопското село Дедево. Да проведе тричасовата тържествена служба, в храма дойде епископ Арсений от Пловдивската митрополия. Придружаваха го отец Димитър Карналов и още няколко свещеници, както и църковен хор, който огласи с песнопенията си цялото село, притихнало в гънките на Родопите на трийсетина километра от Пловдив.

Подготовката за тържественото събитие започна от рано сутринта. Един от първите в двора на църквата беше клисарят Георги Терзиев. Бившият автомонтьор от Пловдив вече 20 години удря камбаната на селския храм в Дедево. Преди него цели 4 десетилетия тази отговорна работа вършел неговият баща - Никола Терзиев. "Бия камбаната за живо и за умряло. Работя и в църквата, и в кметството, за да помагам на селото с каквото мога. Жалкото е, че хората тук оредяват. За една година ударих камбаната за 22-ма местни, които се споминаха. Но пък си отидоха на преклонна възраст - от 83 до 95 години", обясни клисарят.

Рано-рано беше дошъл и майсторът на курбана Иван Неделев - Горския, от Храбрино. Когато хората започнаха да пристигат за службата, месото от дарените за празника шилета вече къкреше в два казана под камбанарията. "Мръвката трябва да ври около 6 часа. Слагат се само подправки - черен и червен пипер, кимион и сол. За вкусния курбан са важни три неща - хубаво месо, хубав съд и задчерпачният механизъм", обясни, докато въртеше черпака, Иван Неделев, който преди е бил горски и оттам е получил прозвището си.

На пътеката под църквата пък бяха разположени няколко маси и пейки под огромни чадъри, за да има къде след литургията хората да опитат творението на Горския. Компания му правеха още куп помагачи, повечето от които бяха и в списъка на дарителите, ударили рамо за възраждането на храма.

Идеята за възстановяването му възникнала спонтанно сред местните хора. Дълги години храмът "Св. Атанасий" западал, като нямало кой да го обгрижва сериозно, и само песента на камбаната напомняла за центъра на вярата в селото. Да пали свещ тук, имала навик зам.-председателят на Българския фармацевтичен съюз Димитрия Стайкова, чиито корени са от Дедево. Тя и нейна приятелка първи дали тон за съживяването на църквата. Апелът им бил подет от много местни, а и от пришълци в селото. Всеки помагал с каквото може - кой със средства, кой - с труд. Сред тях са две дами - сестрите Албена от Пловдив и Мирослава от Марково, които осигурили кандилата, плащаницата и завесата за олтара. Лора и Боян Кирякови пък освен че дарили средства, и яко се потрудили за възкресението на църквата.

Така за няколко години постепенно храмът бил възстановен с помощта на общо 77 дарители. Списъкът с имената им беше окачен на видно място в двора на църквата. С последните 30 000 лева от даренията миналата година било построено и стълбището към Божия дом в Дедево. Най-голямото дарение дошло от бизнесмен, който дал 20 хиляди лева, а Община "Родопи" се включила с финансиране на парапета за обезопасяването на стръмните стълби.

 

От контейнери за чанти - магазин и кафене

Два от старите контейнери, в които до миналата година фирми продаваха чанти на Сточна гара в Пловдив, вече са докарани в центъра на Дедево и са инсталирани до строящата се нова сграда на кметството. Идеята е в тях да се отворят хранителен магазин и кафене, за да има откъде хората да си пазаруват хранителни продукти и да се събират на приказка. Това обясни пред екипа на "Марица" кметският наместник на селото Стефан Папазов. Все още има да се оформя документация за обектите, но се надявам със съдействието на община "Родопи" това да стане до месец-два, каза Папазов.

До липсата на кръчма и магазин се стигна, след като досегашните собственици на хоремага в центъра Владо и Ружа изненадващо го затворили. "Направиха къща за гости в Гела и тук ни оставиха да се спасяваме както можем", обясни един от възрастните жители на селото. Врати преди време хлопнала и механа "Камината" и сега местните няма къде да пият по една ракия в компанията на аверите си. И вчера хората си спомняха някогашната кръчма, която изгоря отдавна барабар с кметството на етажа над нея. "Държеше я Рангел Палиев, запомнили сме го с окачените над бара чанове. И да не ти се пие, като удареше Ранго по чановете, и веднага ти идеше да си поръчаш една голяма. А над вратата, от вътрешната страна, имаше надпис: "Ако вкъщи ти се скарат, върни се пак", разказа спомените си друг постоянен жител на Дедево.

 

Султанска тутра разрешила градежа

Църквата "Св. Атанасий" в село Дедево е открита през 1838 г., което се вижда и от мраморната плоча на входа й. Няколко години по-рано - през 1833 г., с документ от султана - тутра, местните получили правото да изградят свой собствен храм. Започнала мощна офанзива сред местните, като да помагат дошли и хора от близките села Бойково, Ситово и Сотир (Първенец). Църквата била вдигната на най-видното място в селото, като терена за нея дарил Купчо Тахчиев, който дал част от двора си. Той дарил на селото и друг свой имот в съседната местност Блато, за да се направи селското гробище.

Първи свещеник станал поп Миленков - родоначалник на Папазовия род. След него идвали попове от Станимака и Брестовица, които служели на гръцки език. Местните обаче се противопоставили и  след 1860 г. довели свещеник от Разлог, който да води службите на български. След него свещенически сан приели местните Иван Тунев и Тодор Георгиев, ръкоположени от дупнишкия владика.

Към храма имало и килийно училище, в което през 1876 г. Захари Стоянов създал местния революционен комитет. През 60-те и 70-те години в соцепохата там имало и забавачка, която след това била затворена заради оредяването на местното население.

Костадин Аршинков

Костадин Аршинков

Зам. главен редактор

Костадин Аршинков е завършил Руска и Българска филология. Бил е репортер в „Пловдивски новини“, завеждащ екип „Кореспонденти“ в „Стандарт“ и зам. гл. редактор в „Новият глас“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?