Следвайте ни

Здравното министерство с важна информация за страничните реакции при ваксините

viber icon

При иРНК ваксините страничните реакции са характерни по-скоро при прилагане на втората доза и температурата рядко достига стойности над 38 градуса, уведомяват здравни експерти от Министерство на здравеопазването.

По-рядко при тези ваксини се съобщава за симптоми от страна на стомашно-чревния тракт като гадене. Други редки симптоми са вариране в кръвното налягане и сърдечната честота и уголемяване на лимфни възли.

Относно векторните  (аденовирусни) ваксини Министерството информира, че сред най-често съобщаваните реакции след прилагане на противовирусните препарати са грипоподобните симптоми. За тях е характерно по-бурно протичане отколкото при иРНК ваксините.


Температурата в повечето случаи е над 38 градуса, а болките в ставите и мускулите се описват като силни. Интензивни симптоми имат по-скоро млади пациенти (под 50 години). Относително по-малко са съобщенията за локална реакция на инжекционното място.


Продължителността на острите реакции при всички ваксинирани е в рамките на 24 - 48 часа, уверяват от Здравното ни министерство.


Като цяло съобщените странични реакции след ваксинация срещу COVID-19 са вписани в продуктовата информация на лекарствените продукти.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

РНК ваксини

РНК ваксини

10.06.2021 | 16:09

Направих 1-ва игла РНК ваксина. Имах температура на 2-рия ден/нощ - 37.6 и по-ниско кръвно налягане- ден, два. Доста ме болеше и ръката 2,3 дена, но се преживява..хаха. Нищо особено. Температурата премина без прием на антипиретици. Така, че симптомите са различно за всеки човек и не може да се обобщи, че са сле 2-рата игла.

Отговори
1 2
да да

да да

10.06.2021 | 19:03

аз нямам никакви но имам трайно сърдечно увреждане след прекарани в китайски виръс

Отговори
0 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?