Следвайте ни

Заради жегите: Бум на топлинни удари, ето как да си помогнете

viber icon

Рязкото увеличение на температурите през лятото и непоносимата жега създават сериозни предпоставки за дисбаланс на човешкия организъм. Най-често той се изразява в така наречения топлинен удар. 

Подобно състояние изисква незабавна медицинска помощ, тъй като има опасност то да доведе до увреждане на мозъка и други жизненоважни органи, не е изключено и до смърт. 

Топлинният удар настъпва при блокиране на способността за терморегулация на оргнизма, а това става при излагане на високи температури и дехидратация. 

Силно чувствителни на топлина са възрастните над 65-годишна, малки деца под 4-годишна възраст, спортисти, хора, които не приемат достатъчно количество вода и течности и консумиралите алкохол.

Силно чувствителни към горещините и съответно най-податливи към топлинен удар са възрастните хора – над 65-годишна възраст, както и децата под 4 години. 

В рисковата група попадат също хората със сърдечни, белодробни и бъбречни заболявания, както и болните от диабет и анемия. Непременно трябва да се пазят имащите наднормено тегло и затлъстяване и високо кръвно налягане. 

На територията на Пловдив през последните две седмици се отчита рязко увеличение на обажданията до Спешна помощ, свързани с топлинни удари, твърдят медици пред „Марица“. Стига се до 6-7, понякога и до 10 случая на ден с пострадали от горещините. 

При получен такъв сигнал лекарите се отзовават светкавично. На място установяват жизнените показатели на нуждаещия се от помощ. Ако кръвното е високо, се използват нужните медикаменти за стабилизарането ми. Медиците правят всичко възможно да „охладят“ пострадалия и му дават указания как да се предпазва. Хоспитализация в подобно ситуации не се налага, но се изисква бъдеща отговорност от страна на пациента, за да се пази сам, коментират специалистите. 

Първата и най-важна препоръка на лекарите е да се пие много вода. Точно тя спомага за терморегулацията на организма, а не алкохола, газираните или енергийните напитки. 

„Газираното, бирата и всички останали алкохолни напитки са диуретици. Те по-скоро биха помогнали за ускоряването на топлинния удар, а не за предотвратяването му. Приемът на някои лекарства също нарушава способността на организма да се справя с високата температура. Такива са антихистамини, , транквилизанти, антиконвулсанти, медикаменти за сърце и срещу високо кръвно налягане като бета блокери и вазоконстриктори, антидепресанти и невролептици. В тази група попадат и таблетките за отслабване, както и наркотиците“, предупреждават специалистите. 

Вторият важен съвет е по възможност да се избягва престоя на слънце, особено в следобедните часове, когато то е най-силно и съответно най-опасно. Ако се налага дейност на открито под слънчевите лъчи, задължително е носенето на шапка и на светли дрехи. 

„Полезно е да се знае, че ако се наложи спешно охлаждане на организма, това става най-бързо чрез крайниците и главата“, подчертават медиците. 

 Препоръчително е също да се използват слънцезащитни препарати, но с висок фактор. Тези с нисък фактор не само, че не помагат, а и привличат слънцето. 

Специалистите предупреждават още, че в градски условия е много по-лесно да се стане жертва на горещините, тъй като нагретия асфалт и близкото разположение на сградите ограничават движението на въздуха.

Третият важен съвет е винаги при неразположение в резултат на жегите да се потърси лекарска помощ. Бързата реакция може да се окаже животоспасяваща. 

Тони Михайлов

Тони Михайлов

Репортер

Тони Михайлов е завършил магистратура „Журналистика, реклама, PR“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Бил е репортер и водещ на дневни блокове в Информационна агенция и радиоверига "Фокус".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?