Следвайте ни

Всеки десети българин има проблеми с щитовидната жлеза

viber icon

Всеки десети българин страда от заболяване на щитовидната жлеза. Това стана ясно по време на Международната териодна седмица, която се провежда в много страни по света, както и в нашата страна от 25 до 31 май.

Над 300 милиона хора в света са засегнати от заболявания на щитовидната жлеза. Счита се, че около 1,6 милиарда са в риск, като голяма част от тях не подозират това. Причината е, че много често симптомите не са видими, затова и около 60% от страдащи от заболявания на щитовидната жлеза са недиагностицирани.    

 Тази година мотото на кампанията е „Майката и детето“. Мисията и е да акцентира върху важността на щитовидната жлеза за протичането на всички жизнени процеси в организма. Организатор на инициативата за пета поредна година е Сдружението на засегнатите от заболявания на щитовидната жлеза в България (ВИОМ). 
 Основната цел на организацията е да  информира обществото за заболяванията за щитовидната жлеза  и ключовата роля, която този уж незабележим орган играе за нашето здраве.

Според последните данни не  наблюдава по-висок риск от инфекция с COVID-19 при  пациентите със заболявания на щитовидната жлеза, въпреки че към момента не е известно дали SARS-CoV-2 може по някакъв начин да повлияе на функцията на щитовидната жлеза. 

Румен Златански

Румен Златански

Репортер-редактор - екип "Общество"

Румен Златански е здравен репортер от екип "Общество". Завършил "География" в СУ "Климент Охридски". Работил като репортер и кореспондент в много вестници и агенции.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?