Следвайте ни

В смутни времена: Пандемията не отказа родните медици от гурбет

223 лекари са стегнали куфари за чужбина до август, най-много са АГ специалисти и анестезиолози

viber icon

Пандемията от коронавируса, довела до затварянето на границите между държавите през пролетта, не спря родните медици от търсенето на работа в чужбина. Това става ясно от удостоверенията, които Министерството на здравеопазването и съсловните организации издават на желаещите да работят навън за тази и предни години. Това поставя с нова сила въпроса какво ще се случи със здравната система в идните години, след като и сега болници и региони изнемогват за кадри. 94 са удостоверенията, нужни за упражняване на професията лекар в чужбина, издадени от МЗ до август тази година.

През 2019 година те са били общо 208, през 2018 година - 201, а година по-рано - 222

Може да се очаква, че до края на 2020 година напускащите ще са в почти същите граници. От Здравното министерство  припомнят, че тенденцията е обърната преди няколко години, особено след промените в наредбата за специализации, които облекчиха условията за придобиване на специалност у нас. През 2008 г.  например издадените удостоверения са били 655. За тази година от МЗ са издали най-много удостоверения на лекари със специалности по анестезиология, кардиология, образна диагностика и вътрешни болести, а най-честите дестинации за заминаващите лекари са Германия и Великобритания, следвани от Ирландия и Швеция.

Както обикновено, данните на МЗ се различават от тези на Българския лекарски съюз. От министерството се издават удостоверения за професионална квалификация, а от БЛС - за добра медицинска практика и членство в съсловната организация. Документът от БЛС е нужен също и за квалификационни курсове в чужбина и не е ясно каква част от издадените удостоверения са за лекари, които действително напускат страната. Документ от БЛС тази година - до средата на август, е издаден на 232 лекари. Данните отново са съотносими с предни години. 464 са удостоверенията през миналата година, 391 - за 2018 година, и 388 - през 2017 година.

Отново най-много са били медиците, заминаващи за Германия и Великобритания,

макар интересът към Острова тази година да намалява. И според справката на БЛС Ирландия и Швеция са следващите най-търсени държави, заедно с Франция. Освен това по-голямата част от заминаващите медици са без специалност - 158 от всички 232 тази година, почти двойно повече са били те и в предходните години. От тези със специалност най-често напускат АГ и анестезиолози. Много по-тревожно  стоят нещата със сестрите. Данните на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи сочат, че годишно около 1000 сестри напускат професията, макар и не всички да отиват в чужбина. 121 са издадените тази година удостоверения за квалификация от БАПЗГ за чужбина, 276 - за 2019 година, 258 за 2018, и 392 - за 2017 г.

За сравнение - обратните удостоверения, издадени от МЗ - на лекари, придобили професионална квалификация в чужбина, които искат да работят у нас, са доста по-малко. За тази година те са 9, за миналата - 19, за 2018 - 20, и за 2017 са 25.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

Тъпан@р!

Тъпан@р!

11.09.2020 | 07:40

Не циганите са управители на лечебните заведения бе, тъпан@рино!

Отговори
2 0
Другата гледна точка

Другата гледна точка

11.09.2020 | 06:24

Всички кадърни в т.ч и мед сестри ще отпътуват и няма да стоят да работят за жълти стотинки и мутрите да ги уволняват и назначават!

Отговори
5 0
Дедо

Дедо

11.09.2020 | 00:12

То в България е пандемия нонстоп! Тук ще останат мързеливите и възрастните! Всички кадърни в т.ч и мед срстри ще отпътуват и няма да стоят да работят за жълти стотинки и циганите да ги уволняват и назначават!

Отговори
5 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?