Следвайте ни

Мрачен рекорд: Пловдив втори в страната по извършени аборти

viber icon

Пловдивска област заема второ място след София по извършени аборти. Това показват данните на Националния център по обществено здраве и анализи.

През първото тримесечия на тази година в Пловдивско са извършени 513 прекъсвания на бременността, срещу 1111 в столицата. За сравнение във Варна и областта са направени 301 аборта, а в Бургас - 310.

По данни на медицинските специалисти тревожните тенденции за прекъсването на бременността се запазват, като дори и пандемията на COVID-19 не е намалила броя на желаещите да го извършат.

Продължават да правят аборти малолетни пациентки. В Пловдив през първото тримесечие това е сторила една жена на възраст под 15 година. Рекордьор през този етап е област Стара Загора с общо 6 момичета под 15 години при общо 291 случая, а на второ място е Пазарджик с 4 момичета под 15 години, при общо 332 случая.

През първото тримесечие на тази година в България са направени 5472 аборта.

 

Румен Златански

Румен Златански

Репортер-редактор - екип "Общество"

Румен Златански е здравен репортер от екип "Общество". Завършил "География" в СУ "Климент Охридски". Работил като репортер и кореспондент в много вестници и агенции.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?