Следвайте ни

Пет пъти скочи броят на онкоболните в Пловдив

viber icon

 Броят на онкоболните в Пловдив и областта е скочил пет пъти. Това съобщи д-р Калин Калинов, директор на  Дирекция "Здравеопазване" в Общината.

"Запознах се с данни, които ме поразиха. В официален доклад на РЗИ прочетох, че онкологичната заболеваемост в Пловдив през 2018 г. в сравнение с 1971 г. се е увеличила с 500 процента, или път пъти. Тоест говорим за епидемиологична обстановка по отношение на онкологичната заболеваемост. Няма да търсим причините и да правим епидемиологичен анализ. Питам обаче какво е било  отношението към тези зловещи данни на общинската администрация досега?”, каза специалистът.  

Той  припомни, че по времето, когато беше директор на Комплексния онкологичен център в Пловдив, е представил пред местната власт разработен проект в три варианта за изграждането на нов корпус в съседен парцел до този на Втора база. Имало разработени и два европейски проекта на обща стойност 7 млн. евро за финансирането.

„В момента Пловдив щеше да разполага с една от най-модерните онкологични болници в България. Но защо я няма, не мога да отговоря”, каза още д-р Калин Калинов. 

Румен Златански

Румен Златански

Репортер-редактор - екип "Общество"

Румен Златански е здравен репортер от екип "Общество". Завършил "География" в СУ "Климент Охридски". Работил като репортер и кореспондент в много вестници и агенции.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?