Следвайте ни

Отвориха вратичка за парашутист в Онкото

viber icon

Общинските съветници отвориха вратичка за кацането на парашутист начело на Комплексния онкологичен център в Пловдив. Старейшините не приеха вчера на сесията шефът на Онкото задължително да бъде с медицинско образование. Предложението беше внесено съветника от ДБ Йордан Иванов, който настояваше, че критериите за избор са снижени, като няма изискване кандидатите за поста да бъдат медици. То обаче беше отхвърлено с 12 гласа за, 8 против и 21 въздържали се. Гласувалите "против" бяха шефът на групата съветници от ГЕРБ Йордан Илиев, Ангел Славов, Георги Василев, Евелин Русинов, Стефан Послийски, Румяна Толова, Анета Господинова и Златин Велев. Куриозното е, че двама от тях - Илиев и Славов, са и членове на комисията по избора на новия болничен началник.

Мандатът на сегашния управител на КОЦ - д-р Парашкев Цветков вече е изтекъл. Предстои избор на нов. Досега обаче за шефския пост можеха да кандидатстват и лица с икономическо или юридическо образование. Ако предложението беше прието, автоматично кръгът от кандидати щеше да се стесни около специалистите в медицината.

Точката предизвика бурни дебати, като според повечето изказали се е незаконосъобразно Общинският съвет да приеме критериите. Според тях това можело да се извършва само на национално ниво чрез Наредба 9, която регламентира подробностите съгласно Закона за лечебните заведения.

"В свое интервю председателят на ПГ на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова каза, че ОбС може да санира изискванията. Не можем да си позволим да сложим машинен инженер за шеф на КОЦ. Той е вторият по големина в България, който се грижи за най-уязвимата група от обществото. Нещо повече - не можем да позволим партийно кадруване там", каза Йордан Иванов.

Според Ангел Иванов от БСП пък условието за 10-годишен преподавателски стаж било излишно, а съветниците добавиха, че така се ограничавал кръгът на потенциалните кандидати. В дебата се намеси и д-р Веселка Христамян, като погледна въпроса от друг ъгъл. Тя попита дали в конкурсите за управители на лечебни заведения могат да участват кандидати в пенсионна възраст.

Междувременно в началото на сесията стана ясно, че служителите на Онкото настояват д-р Парашкев Цветков, който е досегашният шеф, да остане начело на лечебното заведение. Причината е, че той е специалист в КОЦ от 30 години и постига много добри резултати в работата си. "Неколкократни одити са показвали, че управлява добре", аргументираха се медиците. Подписката е подписана от над 170 служители.

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

Ехооо- 2

Ехооо- 2

11.07.2020 | 07:54

Правят се, че не могат да четат. Конкурса отдавна е решен. Кюлчетата са раздадени.

Отговори
0 0
ехо

ехо

09.07.2020 | 18:48

тази наредба която се цитира, както и закона залечебните заведения не позволяват друг вид освен лекар да бъде управител на този вид лечебни заведения. Абе чете ги тия...

Отговори
2 0
Защо бе?

Защо бе?

09.07.2020 | 15:59

Защо триете коментари,бе МИСИРКИ такива?

Отговори
3 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?