Следвайте ни

От читателите: Здравната каса ощетява болните от Паркинсон

viber icon

Иван Коджабашев, читател

Години наред лекарството мадопар 200/50 за Паркинсон се изписваше с протокол и болните получаваха медикамента безплатно. Здравната каса поемаше цената на лекарството. 

От 1 юли всички трябва да доплащат за лекарството по 28 лева. В същото време на свободния пазар все още има мадопар и без участието на Здравната каса лекарството може да се закупи на цена между 24 и 26 лева. Излиза, че е по-евтино да закупиш със собствени средства медикамента, вместо да чакаш за изписването на протокол и опашката пред Здравната каса. 

Ако сметнем, че в България има 50 000 болни, които употребяват мадопар, излиза, че годишно Здравната каса печели приблизително 16 млн. лева, ощетявайки хората. Тези сметки са на базата, че годишно пациентите заплащат 336 лева от джоба.

Какви са тези аномалии? Кой умник от Здравната каса е измислил това? Защо беше тази добавка от 50 лева за пенсионерите, шумно рекламирана от управляващите, когато взимат обратно 28 лева, при това не в продължение на три месеца, когато се плаща надбавката, а през цялата година?

Унизителна и жалка подигравка. Това са текущи безобразия на Здравната каса.

По същия начин стои въпросът с мадопар НВS. Тук допълнителното заплащане е… само 10 лева. Браво, това прави общо 38 лева на пациент месечно, които доплащаме! 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Потърпевш

Потърпевш

04.08.2020 | 12:28

Тия от кадата са пълни имбецили, как един път не направиха нещо в полза на болните? Къде спят уж националните пациентски организации на болните, те само май се водят такива.

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?