Следвайте ни

Напрежение! Окупират Общинския съвет заради Онкодиспансера

viber icon

Под обсада ще започне днешната сесия на Общинския съвет заради предстоящия избор на управител на КОЦ - Пловдив. 

Сесията е насрочена от 10 часа в Градския дом на културата "Борис Христов", но още в 9 часа протестиращи се готвят да се съберат там. Те настояват за прозрачно провеждане на конкурса и се обявяват срещу манипулации. Сред протестиращите са и членове на  пациентска организация, която застава зад настоящия управител д-р Парашкев Цветков, чийто мандат изтече през август. 

Според предложението на конкурсната комисия, внесено в Общинския съвет от зам.-кмета Илия Кирчев, за управител  е класирана радиоложката от Онкото проф. д-р Марианна Янева, която печели първо място.  На второ  след нея е преподавателят по микробиология в МА доц. д-р Тихомир Дерменджиев, на трето - проф. Петър Петров, който в момента е временен управител на МБАЛ "Св. Мина", на четвърто - известният ексдепутат от БСП проф. д-р Илия Баташки. 

Сегашният управител на Онкодиспасера д-р Парашкев Цветков изненадващо беше декласиран на конкурса. 

Два дни преди сесията шефът на общинската дирекция по здравеопазване д-р Калин Калинов оповести, че е внесъл сигнал до главния прокурор Иван Гешев срещу проф. Марианна Янева. В качеството си на временен управител на КОЦ през 2016 г. тя е подписала неизгоден договор за 32-срезов компютърен томограф , който струва 950 000 лева, и с това е ощетила лечебното дружество, твърди в изложението си д-р Калинов. 

Д-р Калин Калинов беше председател на конкурсната комисия, но е подписал протокола за класирането с особено мнение. Счита, че проф. Янева не може  да ръководи Онкодиспансера. 

Групата на ГЕРБ е на друго мнение. Нейният шеф Йордан Илиев заяви за "Марица", че  17-те съветници от ГЕРБ единодушно са решили вчера да гласуват резултатите на конкурса, тъй като е проведен при спазването на всички законови правила, и че проф. Янева е най-добрият избор измежду общо петима кандидати, явили се на конкурса.  Запознати с отношенията  в местната партийна структура твърдят, че така им е било  наредено от градския лидер на ГЕРБ Иван Тотев.

Йордан Илиев също  е един от участниците в комисията, в която са членове съветниците  Ангел Славов от ГЕРБ и Слави Георгиев, независим. 

Съветниците от Демократична България настояват за прозрачен и публичен конкурс, за да няма съмнения. Групата на БСП  е против предложението  на конкурсната комисия за избор на управител. Социалистите са на мнение, че конкурсът е опорочен.

Очаква се ресорният зам.-кмет Илия Кирчев да оттегли предложението си и с това да сложи край на  екшъна около КОЦ, поне на този етап.

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?