Следвайте ни

Избират с конкурс нов шеф на МБАЛ "Св. Мина"

Кандидатите ще подават документите си до 15 септември

viber icon

Общинският съвет реши единодушно да погаси дълга на болницата към ОББ с пари от градската хазна

Закъсалата МБАЛ "Св. Мина" в Пловдив ще има нов управител, който ще бъде избран с конкурс през септември. Това стана ясно по време на сесията на Общинския съвет вчера. Вече 4 години бившата Първа градска се ръководи от временни шефове.  

Документите за длъжността ще се подават до 15 септември. За мястото се търсят кандидати с магистърска степен медицина или икономика със здравен мениджмънт. Минималната оценка на конкурса е 4,50 бала.  Мераклиите да управляват болницата, която от години е в тежко финансово положение, трябва да представят бизнес план и да издържат събеседване с комисия, излъчена от ОбС. 

Вчера местният парламент свали малко от бремето над болницата, като реши единодушно просроченото задължение на МБАЛ "Св. Мина" по кредита от ОББ в размер на 270 000 лева да се изплати с пари от общинския бюджет. Това стана по предложение на кмета Здравко Димитров, което бе прието с

абсолютното мнозинство при поименно гласуване. 

Единственото изказване беше на д-р Атанас Баташки от БСП. "Напълно съм съгласен с погасяването на този заем, но се изненадах от отношението на банката, с която общината е в партньорски отношения, а те се държат по този начин - налагат запор. Препоръчвам ви да ревизирате отношенията с ОББ", обърна се към администрацията съветникът.

Зам.-кметът по финанси Илия Кирчев призна, че и той е бил изненадан от радикалната мярка на банката. "Въпросът беше решен много бързо, след като разговарях с изпълнителния директор на ОББ. Успях дори да издействам 10 процента намаление на общия дълг", разказа Кирчев. Зам.-кметът предполага, че решението за налагане на запора чрез частен съдебен изпълнител е било взето на местно ниво в Пловдив, без да е уведомено ръководството в централата на банката. 

В същото време сегашният управител проф. д-р Петър Петров съобщи, че

всички заплати в болницата вече са изплатени.

Той добави, че е провел разговор с ръководството на Здравната каса по повод на занижения месечен лимит на МБАЛ "Св. Мина". От РЗОК отново са настояли, че не могат да променят подписания вече договор, но ще отпуснат средства по 2 нови клинични пътеки - за лечение на пациенти с коронавирус и за усложнения, свързани с това заболяване. Това няма да увеличи бюджета на болницата, но ще позволи да се лекуват по-малко пациенти в детското и АГ отделението, от които са взети легла за пациенти с коронавирус. 

Поради ниския месечен лимит на болницата медиците бяха готови да протестират през следващата седмица. След последните решения обаче бунт няма да има.

Д-р Казанджиева в добро здраве след COVID-19 

Сесията на Общинския съвет отново се проведе в Градския дом на културата "Борис Христов", където има възможност за спазване на дистанция. Повечето съветници спазваха изискването за носене на маски, макар да се забелязваха и нарушители.  На заседанието в добро здраве беше и д-р Иглика Казанджиева, след като изкара карантина заради положителна проба за коронавирус, но без симптоми.

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

мафия

мафия

23.07.2020 | 13:51

Всички знаем как се провеждат и избират тези конкурси. Винаги печели някой партиен другар, предварително определен!

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво очаквате от промените в кабинета "Борисов 3"?