Следвайте ни

Европа дава 10 млн. евро за лек срещу коронавируса

Условието е одобрените научни екипи от различни държави да работят в мрежа, споделяйки постигнатото до момента

viber icon

10 млн. евро са отделени по програма „Хоризонт 2020” за учените в Европейския съюз, за да създадат лек срещу коронавируса. Това съобщи еврокомисарят  по иновации, научни изследвания и образование Мария Габриел. Тя се срещна с ученици от Националната търговска гимназия в Пловдив.

„Към момента имаме добра координация между страните-членки, за да може да работи механизмът за защита на европейските граждани и, когато се наложи, те да бъдат изтеглени от определена зона, това дава добър резултат. После обаче има нужда от науката, за да се намери ваксина – обясни еврокомисарят. - На този етап имаме екипи в Италия и  Франция, които имат яснота какво е вирусът.

В рамките на моя ресор сме отпуснали 10 млн. евро, които вече са на разположение на научните изследователи в Европа. Очакваме от тях да работят в екип, да обменят данни, за да постигнем максимално бързо резултат. Очаквам в следващите 2-3 месеца да се предложат решения”.

Мария Габриел добави, че това е един пример  как програмата „Хоризонт 2020” не е нещо елитарно, направено само за консорциуми, до което почти няма достъп, а възможност много бързо с наука да се носи полза в областта на здравето на хората.

Еврокомисарят уточни, че поканата да се кандидатства за финансирането е била отворена до  12 февруари, а в момента се обработват заявките.

Има активност от различни  страни в ЕС. „Ще ни трябва много малко време, за да ги идентифицираме, но те трябва да работят в екип, сумата няма да отиде само при един колектив.  Важното е много бързо да има обмен на данни, събрани към момента, за да се напредне”, добави Мария Габриел.

Еврокомисарят разясни и какво ще представлява т. нар. Фабрика за еднорози  - европейски иновационен съвет. „Това е новост. Най-напред в рамките на програма „Хоризонт 2020” сме направили пилотен проект, разполагащ с 2 млрд. евро, който вече е финансирал над 4500 малки и средни предприятия. Имаме и български стартиращи компании – каза Мария Габриел. -  Целим за първи път да има на разположение на малкия и средния бизнес финансов инструмент, който да позволи да бъдат финансирани за 6-8 месеца - от идеята до продукта, а след това най-вече от продукта до създаването на пазар и развитието му в по-голям мащаб. Призоваваме да кандидатстват фирми с идеи в областта на зелените технологии, на т. нар.  технологии, водещи до пробив, например изкуствения интелект.

40% от досега кандидатствалите дават заявка да работят  за цели, свързани със "зелената сделка” – енергетика, вода, земеделие. Всички знаем колко новите технологии могат да допринесат да сме по-прецизни в употребата на пестицидите, да имаме по-добро използване на ресурса.

Фабриката за създаване на еднорози  цели да даде възможност на една стартираща компания бързо да достигне капитала от 1 млрд., който го прави вече привлекателен не само за други инвестиции, но и да създава пазар при по-малък разход за потребителя. Защото и сега имаме прекрасни иновации, но част от тях остават недостъпни”.

Какви нови възможности разкри пред учениците Мария Габриел, какво ще представлява зеленият „Еразъм+” и как ще се повишават цифровите умения на младите хора – очаквайте подробности

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?