Следвайте ни

Депутат предлага Здравната каса да плати на болниците в пълен размер за март

viber icon

 Народният представител от Пловдив от групата на БСП и заместник-председател на Здравната комисия в Парламента  доц.д-р Георги Йорданов предлага  Здравната каса да плати на  исторически принцип на лечебните заведения за месец март.  

"Става въпрос те да получат за март  същия размер на средствата, които са им били заплатени през февруари, тоест в пълен размер. Оборотът и приходите на лечебните заведения спаднаха в пъти през март  в резултат на наложените ограничителни мерки за дейността заради въведеното извънредно положение в борбата с епидемията на коронавируса.

Това ги изправя пред сериозни финансови трудности и опасност от фалити. За да продължат дейността си, те се нуждаят от  необходимите им средства. Болниците ще могат да продължат дейността си, ако получат в пълен размер нужните им средства за един месец.  В противен случай много  от тях могат да изчезнат, ако получат само приходите от дейността си през предходния месец. При този развой  здравеопазването ни ще изпадне в много тежка криза, а ощетени  тежко освен медиците, ще бъдат и пациентите", коментира доц. д-р Георги Йорданов.

Той добави, че остава сериозен и проблемът с общопрактикуващите лекари.

"При тях също има голям спад на дейността. Консултират  пациентите предимно по телефона, а тази дейност не им се отчита.  Предлагам да им се заплати за март само за броя пациенти, които имат, а не на преминалите при тях",  уточни още доц. д-р Георги Йорданов.
 

Той добави, че идеята на депутатите от групата на Българската социалистическа партия е да бъде свикана извънредна сесия на Народното събрание за обсъждане на проблемите на здравеопазването у нас и вземането на решения за излизането от тежкото положение, в които се намира. 

Румен Златански

Румен Златански

Репортер-редактор - екип "Общество"

Румен Златански е здравен репортер от екип "Общество". Завършил "География" в СУ "Климент Охридски". Работил като репортер и кореспондент в много вестници и агенции.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

Пловдивчанин

10.04.2020 | 07:50

И като се опънеш болен/а, кой ще те погледне?! А, искаш у дома- там да гинеш!

Отговори
0 0

Браво

09.04.2020 | 19:02

Приветствия!

Отговори
0 0

иванов

08.04.2020 | 09:55

Говори за плащане .....Ами тия дарения къде отиват и за какво .....За каква работа става дума като този вирус НЕ СЕ ЛЕКУВА - Интересно каква работа е свършена ....Казано простичко - мед. лица опаковани със защитни облекла за предпазване.....Тестовете кой ги купува - ????? - добре че е държавата а не болница....

Отговори
2 0

Данъкоплатец

08.04.2020 | 03:23

Ами да им плати той, а не едни без заплати, а други да получат пари за неизвършени дейности! ЛЛ дори не си вдигат телефоните! Е, ще издържат без големите си възнаграждения!

Отговори
2 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?