Следвайте ни

Центърът за психично здраве е с най-високо ниво на компетентност

viber icon

В тежкия период на пандемията от COVID-19 служителите на Центъра за психично здраве полагат максимални усилия да лекуват своите пациенти.

Отговорността им нарасна значително, тъй като в тази тревожна обстановка се увеличиха хората с депресивни разстройства.  В навечерието на 10 октомври  -Световния ден за психичното здраве, потърсихме информация как се справят в тази ситуация.  "Опазихме нас и пациентите ни от коронавируса досега. Спазваме всички противоепидемични мерки. Ние сме с най-високо ниво на компетентност. Болницата разполага с 220 активни легла и 100 места в дневен стационар, като към ЦПЗ функционира метадонова програма за 340 наркозависими пациенти. При нас работят петима специализанти, от които двама вече с призната специалност. Проблеми с недостиг на служители нямаме. Нямаме работещ персонал в пенсионна възраст. Постоянно се появяват хора, които търсят работа при нас, в зависимост от образованието си, сподели д-р Мариана Господинова. Тя добави, че в периода на пандемията от COVID-19 се увеличава броят на хората, имащи психични проблеми. "Имаме повече хора с обострени тревожно-депресивни и панически разстройства, с неспокоен сън, с болестни опасения, без да имат COVID-19, но дават една лека симптоматика, като се самонаблюдават, както всички нормални хора биха реагирали в подобна ситуация ​- всеки по свой си начин. Наистина ще има проблем в диагностицирането и различаването на сезонния грип и коронавируса и тогава ще има по-големи трудности по отношение на диагностиката. Както за пациентите, така  и за цялата медицинска мрежа. За лични лекари и специалисти. През тази година заради пандемията от коронавирус не правим голямо отбелязване на Световния ден на психичното здраве. Представяме изложба от картини в сградата на Общинския съвет, които са рисувани от наши пациенти, а изложбата може да бъде видяна от цялата пловдивска общественост, каза още д-р Мариана Господинова. Ръководството на Центъра за психично здраве успя да модернизира всички отделения в лечебното заведение и създаде още по-добри условия за престой и лечение на пациентите.

 Имахме голямо желание да направим ден на отворени врати, за да може гражданите на Пловдив да имат пълен достъп и да видят всички отделения, в които се лекуват нашите болни, но предвид карантинните мерки, наложени към момента, това е невъзможно. Всички прегледи в поликлиниката на ЦПЗ ​-Пловдив за гражданите, нуждаещи се от консултация, са абсолютно безплатни, като могат да изберат лекар специалист или психолог по тяхно желание. И отново нека честитим днешния  ден на всички наши съграждани, да им пожелаем отлично психично здраве, от което зависи и физическото им такова. 

Д-р Венелина Динчева: 

Пациентите ни са спокойни, че са в защитена среда  

Нашето отделение е най-голямото в България за лечение на психично болни мъже. Имаме 70 легла, които се обслужват от висококвалифициран персонал. При нас се лекуват остроболни с шизофренни психози, всички афективни разстройства, всички психични промени при употреба на различни психоактивни вещества и алкохолни злоупотреби, както и всички личностови разстройства, които декомпенсират все по-често през последните месеци Това е един голям обем от работа, който изисква добра подготовка и добра база, заяви д-р Венелина Динчева - началник на Мъжкото отделение в Центъра за психично здраве - Пловдив. Тя добави, че новите ситуации, в които са поставени, допълнително утежняват състоянието на  пациентите и на някои от техните близки.

"Това ни прави малко по-натоварени и по-общуващи по различни поводи с пациентите. Обясняваме повече защо ред​ът е променен, защо  има изисквания към тях по отношение на поведението им. Как, изписвайки ги, те трябва да  се пазят. Трудно е и в същото време особено приятно, когато виждам, че нещата се случват, когато пациентите си тръгват възстановени, например след злоупотреба с алкохол и тежък делир. Това изисква всеки ден да  се обсъжда ситуацията, както и всеки конкретен случай. Поради новата създадена  епидемична  обстановка не провеждаме групови психотерапии, но провеждаме индивидуални,  добави още д-р Венелина Динчева.  Има подмладяване на състава на нашето отделение. Ползват се новите медикаменти, които са регистрирани в България. Постигат се резултати с тях. Успяваме да осигурим на пациентите последващо лечение, след като ги изпишем оттук с добри клинични резултати. Трябва ни малко помощ и взаимодействие от страна на социалните работници извън Психодиспансера, защото голяма част от нашите пациенти живеят  сами. Трябва да си взаимодействаме така, че пациентите да бъдат обгрижвани в дома си. Обгрижването за един  психично болен е: да живее в добра хигиена, да има достъп до личния си лекар и да си получава лекарствата за хронично заболяване, както и  да се установяват навреме другите му съпътстващи заболявания.

Тази година направихме ремонт, който включва изолационни стаи за новоприети пациенти със съмнение за някакво инфекциозно заболяване. Те са със собствен санитарен възел и отговарят на всички изисквания на РЗИ. Това дава голямо спокойствие за работата на целия персонал и на самите пациенти. 

Въпреки динамичността на ситуациите, в които ни поставя животът, уверявам всички наши пациенти, че те могат да разчитат на грижите и професионализма ни.

В Деня на психичното здраве е добре да си напомним, че всички сме отговорни за комфорта и качеството на преживяванията и мислите си. Струва ми се, че е време психичното здраве на нацията да има консенсусна програма, която да включва пакет за антистресови мерки, за профилактика на психичното здраве, както и за рехабилитация на нашите пациенти.

Иска ми се да поздравя своите колеги за тяхната устойчивост, идеализъм и професионализъм. 

Още от категорията

Виж всички

Анкета

Какви трябва да са следващите мерки срещу COVID-19 в Пловдив?