Следвайте ни

Болничните намаляват въпреки COVID-19, възможен е ръст в края на годината

viber icon

Сложната епидемична обстановка от началото на годината не успя да доведе до срив в системата на НОИ. Болничните в Пловдив и региона бележат спад с 47 740 за година, а тези, които са издадени за карантина от коронавирус за цялата страна са почти 20 000. По данни на осигурителното дружество изплатените обезщетения заради заболяване в област Пловдив са 106 008 или с 47 740 по-малко спрямо първото шестмесечие на 2019г.

Възможно е към края на годината обаче да има увеличение на болничните, заради ръста на заболелите. До преди по-малко от месец инфектираните варираха между 100 и 200 души за страната, а в пиковете бяха по 300. През последните седмици обаче бройките започнаха бързо да нарастват от 500 на 600 и вече са 785. За последното денонощие градът под тепетата пък бележи негативен рекорд, като гони 100 положителни на COVID-19.

Парите за болнични, които е изплатил НОИ в област Пловдив, са над 27 млн. лв. Обезщетението, което пловдивчани са получили е с около 100 лв. по-ниско от това на софиянци. Среднодневно те са взимало по 34 лв. Болничните са изяли общо 792 236 работни дни на жителите на града под тепетата и региона. Повече от половината заболели през първото шестмесечие на годината са жени. Най-много боледуват хората на 59 г., но най-високо обезщетение взимат 39-годишните – средно по около 39 лв. Най-често болничният лист е с продължение между 4 и 7 дни, а масовата диагноза е – остра инфекция на дихателните пътища.

От началото на годината България първо изкара грипна епидемия, а след това влезе и в извънредно положение заради COVID-19, което премина в извънредна епидемиологична обстановка. Началото на пандемията бе белязано с жестоки спорове между работодатели, пациенти и правителство за чия сметка тряба да бъде задължителната карантина, на която подлежаха завърналите се от чужбина, както и положителните случаи. Тогавашният здравен министър и настоящ министър на финансите Кирил Ананиев отстояваше тезата, че за карантина не трябва да се издава болничен, а болният трябва да ползва платен или неплатен отпуск. Крайното решение обаче беше в полза на работниците – да се изплащат както до момента. Така се появиха и притесненията дали системата на НОИ ще издържи.

Намалението на болничните за общо заболяване във всички региони на страната обаче опроверга притесненията. Причината е, че намалението на броя им през настоящата година спрямо миналата е в пъти повече отколкото е общият брой на карантинираните за страната. През първия месец на извънредното положение у нас 2224 българи взеха болничен за карантина, като броят им нарастна до близо 20 000.

Няма разбивка колко точно от тях са в Пловдивска област, но имайки предвид заболеваемостта в града под тепетата по време на пандемията и големия брой гурбетчии, делът е значителен.

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какви трябва да са следващите мерки срещу COVID-19 в Пловдив?