Следвайте ни

22-ма пловдивчани се заразиха със СПИН през миналата година

viber icon

22-ма жители на Пловдив и областта се заразиха със СПИН през миналата година. Данните бяха изнесени от Министерството на здравеопазването по повод 14 февруари.денят в който стартира вторият етап на Националната АНТИСПИН кампания. Тя  се реализира в рамките на Националната програма за превенция и контрол на ХИВ и СПИН на МЗ  в партньорство с регионалните здравни инспекции, общини, неправителствени организации, учебни заведения, читалища, социални институции и други.

Партньорите ни ще участват в повече от 130 АНТИСПИН инициативи, които ще бъдат съчетани с информация за безрисково сексуално поведение и с мотивиране за консултиране и изследване за ХИВ. И през тази година са планирани здравни презентации, дискусии и обучения за превенция на ХИВ и сексуално предавани инфекции. Медицински екипи ще предлагат доброволно консултиране и изследване за инфекцията в лаборатории и в работещите кабинети за анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ (КАБКИС) в РЗИ и на терен.

 През миналата година в България новоинфектираните с ХИВ са  258 души. Най-много 110 от тях са в София град, следвани от Пловдив- 22 , Варна – 17 лица, Пазарджик – 15 лица, Русе - 10 лица, Велико Търново - 8 лица, и други. 340 840 души са си направили изследвания за СПИН през изминалата 2019 година.

От началото на тази година до 12 февруари са регистрирани още   28 ХИВ–серопозитивни.  И през настоящата година 85,3% от новорегистрираните с ХИВ–инфекция са се инфектирали по сексуален път, а 14,3% са се инфектирали при инжекционна употреба на наркотици.

Прилагането на антиретровирусната терапия удължава живота на пациентите и подобрява качеството им на живот. Към 31 декември 2019 г. общо 1 695 лица с ХИВ се проследяват в секторите за лечение на пациентите с ХИВ/СПИН, а 1 651 (97%) от тях получават съвременна антиретровирусна терапия.

Честотата на новорегистрираните случай с ХИВ инфекция на 100 000 души население в страните от ЕС и ЕИП през 2018 г. е 5.1, за България показателят е 4.4, т.е. страната ни е с по-ниско разпространение на ХИВ сред страните от ЕС и ЕИП. 

 

Румен Златански

Румен Златански

Репортер-редактор - екип "Общество"

Румен Златански е здравен репортер от екип "Общество". Завършил "География" в СУ "Климент Охридски". Работил като репортер и кореспондент в много вестници и агенции.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?