Следвайте ни

Синя зона без пари в Деня на независимостта

viber icon

Безплатно ще паркираме утре в синя зона в широкия център на Пловдив по случай Деня на независимостта. Градският транспорт също ще работи по празнично разписание, тоест с почти два пъти по-малко автобуси.

Тържествата ще започнат от 10 часа с молебен в църквата "Света Неделя" в Стария град, който се организира по традиция от  сдружение "Център Петко Каравелов". Веднага след това активистите на сдружението ще се поклонят пред паметната плоча на Александър Малинов на едноименния площад в подножието на резервата, срещу Източна порта.  

Градското честване на 112-годишнината от обявяването на независимостта на България е насрочено за 11,30 часа пред паметника на площад "22 септември", който и днес е популярен със старото си име "Гроздов пазар".   В церемонията ще участват  Градският духов оркестър и  почетната  рота на  комитет „Родолюбие”. Венци и цветя ще бъдат поднесени пред Колоната на независимостта от представителите на местната и държавната власт, политически  и обществени организации. Тази година слово ще произнесе  преподавателят в ПУ "Паисий Хилендарски"  д-р Самуил Шивачев, а  програмата ще води  Ивайло Христов.

България е обяв​ена официално за независима държава на 22 септември 1908 г. от княз Фердинанд, който се провъзгласява и за цар на всички българи. С този акт съединената през 1885 г. България  става пълноправен член на европейското семейство. Ден след като обявява независимостта, цар Фердинанд идва да отбележи събитието и в Пловдив. 

 

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво първо да построи община Пловдив с парите от заема, който смята да тегли?