Следвайте ни

Превозвачите в Пловдив обмислят спиране на градския транспорт

viber icon

Собствениците на транспортните фирми обмислят предупредителното спиране на всички градски линии за два часа. Причината е, че вместо да получим за тази година повече средства от Община Пловдив, парите са намалени, обясниха управителите Петко Ангелов на "Автобусни превози", инж. Веселин Дошков на "Хеброс бус" и инж. Димитър Чолаков от "Автотранс 2000".

През миналата година с последната корекция за превоз на пътници по 29 линии от общинския бюджет бяха преведени на фирмите 7 450 000 лева. В проекта на бюджета за 2020 г. сумата е  намалена с половин милион лева и едва 6 950 000 лева.

Реалната субсидия, която би трябвало да получават превозвачите за нормалното обслужване на линиите, е 8,5 млн. лева.

Общината продължава да не изпълнява Европейския регламент 1370, според който е длъжна да покрива разходите, твърдят превозвачите. 

За един километър пробег с малък автобус договорената цена е 1,78 лева, а за голям - 1,95. На практика от градския бюджет се дават с 40 стотинки по-малко за всеки километър. В същото време разходите се увеличават, включително с ръста на минималната заплата и осигуровките.

Кметът Здравко Димитров покани днес  на среща превозвачите, за да обсъдят финансовите сметки и проблемите в градския транспорт.  При презентацията на бюджета за 2020 г.  той беше казал, че субсидията се дава според финансовите възможности на общината. 

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари

Публикувай

Коментари (1)

Начко

15.01.2020 | 19:53
0 0

А, кога ще започнат превозвачите да си изпълняват дговорите, в петък на 93 от 8 коли вървяха 4, от 12:10 до 13:10 минаха два автобуса, нощните последни курсове масово не се изпълняват, расписанията също, тръгва се редовно с по 4-5 до 7 минути по-рано, на 21 вървят по 3 коли в комплект, дали ще им ги отрежат под фората на глоби или просто ще им дадът по-малко средства мисля, че е едно и също. Да не говорим, че като искат повече средства, да си бяха купили големи автобуси, не такива за които се плаща по 1.70 на километър пробег. Те сами искаха повече километри за да лапат повече, сега не рентабилно им било. ;)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?