Следвайте ни

Плащаме билета в рейса през телефона или с банкова карта ВИДЕО

viber icon

Краят на кондукторите и хартиените билети в пловдивските рейсове се вижда. Шест години след като електронното таксуване бе обявено за действащо с реализирането на спорния Транспортен проект, новата градска власт е напът да намери решение за реална модернизация на услугата.   

Според плановете на Общината догодина в автобусите от обществения транспорт ще можем да плащаме с мобилно приложение, изтеглено на смартфон, дебитна или кредитна карта или с транспортни карти, каквито имаме в момента. За известен период ще продължи да съществува и хартиеният билет, закупен от шофьора. Надяваме се, че догодина ще можем реално да оценим как действа надграждането на електронната система,  каза зам.-кметът по транспорта Тодор Чонов по време на презентацията на новите устройства и софтуер, предложени на Общината от три софийски фирми.

 

Оборудването беше демонстрирано вчера пред  медии в присъствието на кмета Здравко Димитров, неговия заместник по финанси Величко Родопски и служители от Общинското предприятие „Организация и контрол на транспорта” начело с директора инж. Пламен Вълков.

На паркинга пред „Колодрума” дойдоха три автобуса от линия №12

Те бяха включени в GPS системата на ОП ОКТ  и оборудвани с кабелна мрежа, валидатори, датчици, видеокамери,  бордови компютри, екрани в кабината на шофьора и в салона с обозначения на спирките. 

Трите месеца докато продължава тестването, рейсовете возеха пътници по линията, но без те да могат да се таксуват с помощта на валидаторите, тъй като заплащането с мобилно приложение и банкова карта няма как да се въведе засега.  Целта  на това проучване е да сме сигурни, че оборудването действа, а гражданите най-после ще имат удобен, редовен и сигурен градски транспорт, обясни кметът Здравко Димитров. 

Трите фирми демонстрираха  прилаганите от тях системи, след като от Общината отправиха покана към бранша с условието да имат  сертификат. Тодор Чонов обясни, че

и тримата разработчици са български, с опит при въвеждането на подобни системи

 в София, Русе, Велико Търново, Бургас, Стара Загора, а освен това са работили в САЩ, Румъния и Северна Македония. Чонов отказа да съобщи имената на фирмите, тъй като самите те са поставили такова изискване. Но допълни, че участието в тестването не означава предимство в  предстоящата процедура за избор на изпълнител, след като се обяви обществена поръчка.

 

Служител от ОП ОКТ показа как ще се таксуваме по новата електронна система. Доближи до  валидатора  мобилния телефон, на който предварително беше изтеглено приложението, и се таксува. Системата сама си взима парите за билет.  На екрана на  валидатора се изписва, че превозът е платен или  че картата е невалидна.  Нямаше как обаче да се покаже как ще плащаме с  банкова карта, тъй като  новата техника  не е свързана  с  НАП.  Цената на пътуването, примерно, от един лев, няма да се облага с комисиона от банката, уточни Чонов.

Транспортните карти пак ще се издават в бюрото на градския транспорт,

но това ще става много по-лесно. На гишето се прави снимка и се записват данните на пътника, след което тази карта може да се  зарежда с пари - онлайн, чрез мобилното приложение  и електронно банкиране, на каса, ТВМ или чрез така наречените електронни портфейли. Всяка карта ще бъде със свой уникален номер. При загубване информацията се пази в базата данни и може да се възстанови при издаване на новата пластика. Това спестява чакане на гишето, отбеляза Тодор Чонов. 

Опциите са много, една от тях е  гривна, която ще ползват децата. Една от фирмите е адаптирала стария валидатор на „Индра”, за да може да работи по различни начини. 

Видеокамерите и датчиците  ще служат за преброяване на пътниците, което носи двоен ефект - от една страна, се знаят точният им брой за по-добра отчетност, от друга, да се оптимизират курсовете на автобусите. Камерите ще намалят и риск от инциденти.

Пътниците ще могат да си купят билет и от шофьорите, при което задължително ще се издава касова бележка. В момента това често не се случва, което е нарушение на данъчните закони и ощетява бюджета. 

 

Ако съдът признае първия иск за 1,5 млн. лева : 

Общината завежда дело срещу  "Индра" за пълна неустойка

Искова жалба срещу "Индра" е внесена от Община Пловдив в съда заради проваления проект за електронната система, за който навремето са платени близо 20 млн. лева.  Първоначалният иск е за 1,5 млн. лева, но ако спечелим делото, ще претендираме за останалата сума, каза зам.-кметът Тодор Чонов. 

Според договора с испанската фирма електронното таксуване трябваше да бъде изцяло въведено до 10 февруари 2016 г., но се оказа, че оборудването не действа. С огромни усилия новият кметски екип успя да активира електронните табла на спирката и за повечето автобуси имаме информация кога пристигат.  В градския транспорт и досега продължават да ни таксуват кондуктори и шофьори.

Общината е задържала гаранцията, внесена от "Индра", която няма да бъде върната на изпълнителя. Това са около 600 000 лева. До този момент от "Индра" не са оспорили решението, а Общината чака съдът да насрочи първото заседание по делото с иск за 1,5 млн. лева.  В началото на тази година изтече 5-годишният период на гаранционния срок, след което градската управа пристъпи към подготовката за надграждане на електронната система. 

 

Доставчик предлага: процент от приходите за 10 г. напред

Една от фирмите, участвала в тестването за новата електронна система, е предложила на Общината 10-годишен договор, по който ще получава процент от приходите от билетите и картите, продадени в градския транспорт. 

Този модел е приложим, но за разлика от другите градове в страната, всичките 29 автобусни линии са раздадени на частни фирми. Засега те продължават да събират приходите, макар че по новите регламенти това трябва да прави единствено Общината. 

С въвеждането на електронната система тази практика ще се промени, тоест Общината ще продава билетите и картите и от събраните приходи ще плаща на транспортните фирми на изминат километър според вида на транспортното средство. Едва тогава ще може да влезе в сила и европейският регламент за превоз на пътници 1370, за да могат и превозвачите да получават адекватни пари за обслужване на пътниците.  

Освен приходите на километър те ще продължат да взимат субсидии за поддържане на губещи линии и компенсации за пътуването на определени социални групи и представители на различни професии на преференциални цени.

 

 

 

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (10)

мафията ГЕРБ

мафията ГЕРБ

17.06.2021 | 16:06

Прикриват далаверата на предишния кмет за десетки милиони! Сега ще плащаме още веднъж за нова система. И ще теглим заеми, за да се краде по-наедро!

Отговори
4 0
Аааааааа.......

Аааааааа.......

17.06.2021 | 13:40

Наличните тук автобуси са опасни за правостоящи пътници! Кой ще ме държи да не падна докато се "валидирам" пред "валидатора", а в това време шофьорът лашка напред-назад автобуса защото му харесва да се клати многократно на прекрасната си седалка.....?!?! И защо тъпите "валидатори" са закачени на пилона до входните врати, точно на мястото, където пътникът следва да се хване при качване и слизане в автобуса?! Има ли оценка на безопасността и риска за ползващите тези "прекрасни превозни средства на масовия градски транспорт"?! А нещо да кажете за комфорта на „баскетболистите”, които се очаква да се возят седнали на „удобните” прекалено високи садо-седалки?! Сега вече всички притежатели на смартфони ще се юрнат да ползват „масовия ви градски транспорт", а пенсионерките и отиващите на работа възрастни жени ще подтичват отзад след автобусите ви!

Отговори
4 0
Местен

Местен

17.06.2021 | 11:13

Зико е прост (да не кажа и тъп), нагъл и лъжлив. На всичкото отгоре вече 2 години се държи и говори сякаш НИЩО НЕ ЗАВИСИ ОТ НЕГО, сякаш той е само жертва на обстоятелствата и НИЩО НЕ МОЖЕ ДА СЕ НАПРАВИ. Не, некадърнико, ТИ НЕ МОЖЕШ ДА НАПРАВИШ НИЩО. Това е различно. ОСТАВКА НА НЕКАДЪРНИКА!

Отговори
3 0
МАГАРИЦА

МАГАРИЦА

17.06.2021 | 11:09

Според кмета инж. Иван Тотев с изпълнението на проекта Пловдив ще е единствения град в България, който цялостно внедрява най-новаторската услуга за своите граждани.

Отговори
5 1
МАГАРИЦА

МАГАРИЦА

17.06.2021 | 11:03

Кметът Иван Тотев подписа договора за електронно таксуване в градския транспорт

Отговори
4 1
МАГАРИЦА

МАГАРИЦА

17.06.2021 | 11:03

Кметът Иван Тотев подписа договора за електронно таксуване в градския транспорт

Отговори
5 1
Тишо

Тишо

17.06.2021 | 09:01

Какво да чака гуруто си Боко.Още сега да се маха.

Отговори
6 0
силно разочарован

силно разочарован

17.06.2021 | 08:52

Верно зики. Голям лъжец излезе майна. А за качествата ти на кмет досега да не говорим. На 11 юли след като окончателно издухат бойко направо подавай оставка.

Отговори
8 0
НАЙ -ЛЪЖЛИВИЯ КМЕТ НА ПЛОВДИВ. ТОТЕВ БЕШЕ НАЙ-КРАДЛИВИЯТ

НАЙ -ЛЪЖЛИВИЯ КМЕТ НА ПЛОВДИВ. ТОТЕВ БЕШЕ НАЙ-КРАДЛИВИЯТ

17.06.2021 | 08:45

КАКВО СТАНА КМЕТЕ С 20 МИЛИОНА ПО ТОЗИ ПРОЕКТ ,КОИТО МАМИНИЯ И ИСПАНЦИТЕ ГЕПИХА И ТАЗИ СИСТЕМА ТАКА И НЕ ЗАРАБОТИ.АПРОПО ,КОГА ЩЕ ПРАВИШ РЕВИЗИЯ НА МАМИНИЯ.НАЛИ ТАКА ОБЕЩА ПРЕДИЗБОРНО.И ОЩЕ -СЪВЕСТТА МИ Е МОЯ СЪДНИК!!? КАКВО ГОВОРИ СЪВЕСТТА ТИ ПО ТОЗИ ВЪПРОС?? 20 МИЛИОНА НАШИ И ЕВРО ПАРИ ГИ НЯМА.

Отговори
8 0
Вальо Йеремиев

Вальо Йеремиев

17.06.2021 | 08:45

Не разбрах какво става с хартиените билетчета, за които по рано виеха всички и удобно пропускаха цялата гама от електронни продукти. Как изведнъж разбраха, че електронното таксуване не е билетчето от "монетника". Що се отнася до валидаторите, всеки от тях може да чете всичко безконтактно, което му е зададено. Ако му сложиш допълнително QR-код четец - ще чете и кода. Така, че в системата наистина няма почти нищо ново и е въпрос на конкретен софтуер и евентуално четци, за да заработят валидаторите и TVM-мите на Индра по новия начин.

Отговори
6 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?