Следвайте ни

Избягаха ни зебрите в Пловдив

Половината град с изтрити пешеходни пътеки за началото на учебната година, Седем фирми в надпреварата да възстановяват маркировката

viber icon

Половината от пешеходните пътеки в Пловдив са изчезнали, а тръжната процедура за избор на ремонтна фирма тръгна едва тази седмица в общинското предприятие "Организация и контрол на транспорта".  

Сривът, станал в понеделник  в централната автоматизирана система на Агенцията за обществени поръчки, попречи  в обявения  час да бъдат отворени офертите и разглеждането им започна, след като в Агенцията отстраниха повредата.

Седем фирми кандидатстват за поръчката, разделена на две обособени позиции - полагане на хоризонтална пътна маркировка по  уличната мрежа  и поставяне на нова и ремонт на съществуващата вертикална пътна сигнализация. Прогнозните  цени  са съответно  350 000 и 300 000 лева, или общо  650 000 лева  с ДДС.

За полагането на хоризонтална пътна маркировка кандидатстват 3 фирми ​-„Битулайт“ ООД,  „Пътприбор“ ООД и „Парсек груп“ ЕООД, а 4 фирми са подали оферти за пътна сигнализация - „Битулайт“ ООД, „Трафик пътна сигнализация“ ЕООД, „Кастело“ ООД и „ПСТ груп“ ЕАД.

 Избраната фирма ще освежава хоризонталната маркировка на булевардите и основните улици, а на новосформираното звено  на  ОП ОКТ  са възложени кварталните улици и 335 пешеходни пътеки пред учебни заведения и детски градини.  Според данните на предприятието  до 15 септември изцяло са освежени  зебрите  само в "Западен",  половината в "Централен" и частично в "Източен".  Изтрити са пешеходните пътеки в "Южен", където те са най-много, и в "Северен". В безобразно състояние е бул. "Александър Стамболийски".

От предприятието увериха обаче,  че  пред всички учебни и детски заведения има вертикална сигнализация за безопасност на пешеходците и че  по Закона за движение по пътищата не е задължително да има и зебра. Важното е да има двата пътни знака, които предупреждават за пешеходна пътека. 

Кметът на "Централен" Георги Стаменов изрази разочарованието си, че  промените в структурата на ОП ОКТ  не са дали желан резултат. "Навреме сме подали списък за обезопасяването на всички училища, детски градини и ясли, а още преди 20 дни съм алармирал с конкретни данни за липсваща маркировка и осветление, но те не са възстановени. На Гроздовия пазар например и досега  не са сменени три-четири изгорели лампи",  посочи  Стаменов.

Обществената поръчка трябваше да бъде проведена много по-рано, без да се чака срокът на договора за пътната маркировка да изтече, тъй като средствата за нея са планирани в бюджета още в началото на годината.

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво първо да построи община Пловдив с парите от заема, който смята да тегли?