Следвайте ни

Голям булевард в Пловдив става еднопосочен 

viber icon

Бул. „Марица” се разделя на две пътни артерии  покрай бреговете и става еднопосочен. По бул. „Марица – север” трафикът ще върви в едната посока, по бул. „Марица – юг” – в обратната. Промяната в организацията на движението съобщи главният архитект на Пловдив Димитър Ахрянов по време на общественото обсъждане на Общ устройствен план  на Пловдив, проведено за район „Северен” следобед в сградата на Общинския съвет. 

Вариантът е предложен в проекта на ОУП като един от начините за облекчаване на трафика, който според проучването на екипа на „Булплан”  през последните 13 години е нараснал с 60 на сто. 

За разлика от дискусията на район „Централен”, най-много дузина граждани проявиха интерес към визията на „Северен” до 2040 г.

В  транспортната схема на района за следващите 25 г. се планира продължението на бул. „Северен” от Брезовско до Карловско шосе и  разширение на Голямоконарско шосе, а също така част от западната тангента, която трябва да свърже бул. „България” с „Копривщица” по нов мост над Марица. Реката се запазва като екокоридор със зелени крайбрежни ивици. 

В  новия план в „Северен” се запазват всички зелени площи. И в този район се залага на междублоковите пространства като ресурс за допълнително озеленяване, каза арх. Димитър Костов от екипа на „Булплан”.  Според  действащото законодателство вече няма норматив колко зелена площ за обществено ползване трябва да има един обитател. В други градове, с които сравняваме Пловдив, на един жител се падат средно 20 кв. метра, а в район „Северен” те са 27 квадрата, посочи арх. Костов. 

Стефанка Цонева, собственичка на имот, попита защо целият район  в северо – западната част на Марица не е разработен в ОУП . „В тази част се намират новата сграда на Университета, езиковите гимназии и предприятия и може да се използва от хора, които искат тук да живеят и да работят. А навремето имаше и чудесна идея  за изграждане на научен център, който беше включен в ОУП от 2007 г., а в новия го няма. Защо? В същото време районите „Южен” и „Западен” се презастрояват ”, недоумява Цонева. 

Според арх. Димитър Ахрянов тази идея може да се развие, а арх. Димитър Костов обясни, че в проекта на ОУП са решили да запазят земята като земеделска основно по три  причини. Първо, защото към тази зона няма инвеститорски интерес, второ – земеделските земи, които представляват оризища,, са ценен ресурс и не бива да се застрояват, трето – общината трудно би могла да осигури техническа инфраструктура за нов квартал.

 

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (6)

Стефан

Стефан

27.10.2020 | 12:02

Пълни олигофрени!!!! Те и бул."Копривщица" искаха да го направят еднопосочен, даже и пътните знаци поставиха, но ги покриха с найлони. После обаче им светна червената лампичка каква глупост ще направят, и май се отказаха. Сега да видим за бул."Марица" кога ще разберат, че е на път да сътворят поредната простотия!!!

Отговори
1 0
монк

монк

26.10.2020 | 20:32

Лодките в реката и те ли в едната и в другата посока

Отговори
3 0
Иван

Иван

26.10.2020 | 18:33

А булевард Марица Север доколко е булевард ако не е тайна. Особено от Пешеходния мост ди Лекси. Здравко, Здравко, къде ги намери тези урбанисти? Да не сте играли в един отбор?

Отговори
9 1
Англичанка

Англичанка

26.10.2020 | 18:27

За тия с десния волан какво ще правим?

Отговори
2 3
nicoo

nicoo

26.10.2020 | 17:57

...а мостовете ще са двупосочни и хаосът ще е още по голям

Отговори
1 0
дии

дии

26.10.2020 | 17:23

Браво! Полезна и изпълнена с дълбока мисъл статия която дава пълна и обективна информация на народонаселението. По Марица Север движението ще е в едната посока, а по Марица Юг ще е в другата посока. Кратко, точно и ясно, това е есенцията на гениалността, на майсторския изказ - много информация, но поднесена стегнато. По военно му. Точ в точ. Евала на тоз така наречен журналист.

Отговори
22 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какви трябва да са следващите мерки срещу COVID-19 в Пловдив?