Съветниците от Демократична България с контра дебат за Пловдив

Съветниците от Демократична България организират свое обществено обсъждане на проекта за изменение на Общ устройствен план на Пловдив, въпреки че поредица от такива дискусии вече е обявена от градската администрация. Общината  започва общественото обсъждане от 26 октомври отделно за шестте района, но в една сграда - на ул. "Авкс. Велешки" 20.

Йордан Иванов

Групата на ДБ в местния парламент, представлявана от Добромира Костова, Веселина Александрова, Веселка Христамян и Йордан Иванов,   се обърна днес с покана към граждани да се включат в дебата 21 октомври от 18 часа в конферентната зала на Дом на културата "Борис Христов" на ул. "Гладстон".  На същата дата изтича срокът, оповестен от общината за писмени предложения, макар че идеи ще се дават и устно по време на дискусиите.

Веселина Александрова и Веселка Христамян

На общественото обсъждане, подготвено от Общината,  ще присъстват експерти от администрацията  начело с главния архитект Димитър Ахрянов и авторите на проекта от фирма "Булплан".  В дебата на ДБ пък ще участват представители на браншови организации.

Алтернативната дискусия  на ДБ е  реакция  на съветниците  на отказа на кмета Здравко Димитров да покани групата за обсъждане на бюджетната прогноза за следващите три години, преди гласуването й. Всички останали групи, включително и на БСП,  участваха в този дебат. На сесията Димитров обясни, че поведението на демократите  не е конструктивно  и ги упрекна, че ходели като мишоци по стачките.

Съветниците от ДБ  искат  на дискусията да се очертаят мерки за решаване на проблемите  с презастрояването, липсата на достатъчно зелени площи, мръсния въздух, задръстванията, липсата на паркоместа, нефункциониращият добре градски транспорт, плачевното състояние на водопроводната мрежа.

"Гледаме на предстоящото изменение на Общия устройствен план на Пловдив като на едно от най-важните събития за целия ни мандат. Пловдив може да бъде един истински град на хората от модерен европейски тип. Пловдив разполага със забележително културно - историческо наследство и потенциал за развитие на туризма. Пловдив все още има шанс да запази и/или възстанови загубените досега зелени площи", подчертават съветниците.

Те считат, че  Марица може да се отвори към града, а зелените оазиси на тепетата и красивите ни пешеходни зони -  да се развиват и подобряват.

"Всички тези аспекти на развитие могат да се заложат в един качествен, умен и стратегически премислен ОУП или да бъдат погубени чрез недалновидни, лобистки или непремерени решения. Мненията на представители на гилдиите,  общественици, архитекти и инженери, на бизнеса и неправителствения сектор са изключително важни, за да се подобри качеството на ОУП, който е стратегически документ за Пловдив", подчертават съветниците от ДБ.  Въз основа на мненията на участниците в общественото обсъждане те ще внесат в Общинския съвет конкретни предложения. 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
7 коментара
Румен

Румен

18.10.2020 | 17:54

Всички от ДБ до един са вредни за България

Отговори
1 0
Асен

Асен

15.10.2020 | 22:19

Тия сега сами ще почнат да си противоречат и до изборите ще са се изпокарали безпощадно

Отговори
1 0
Хахахаха

Хахахаха

13.10.2020 | 16:17

Оффф, пак ли тези досадници, какво ли няма да измислят само за да се пише за тях в медиите.

Отговори
2 1
Асен

Асен

13.10.2020 | 12:54

Поредното симулиране на работа от Демократична България. Те винаги предлагат, но нищо не могат да свършат.

Отговори
3 1
голЕм смЕх

голЕм смЕх

12.10.2020 | 22:37

НЕ ГИ ПУСКАТ В СЕЛОТО, ТЕ ИСКАТ НА ПОПА КЪЩАТА......................ГЛУПАВИ И ГРОЗНИ!!!!!!!!

Отговори
2 1
AlexBhatti

AlexBhatti

12.10.2020 | 19:01

Сега Google плаща 11570 до 12500 долара на месец за онлайн работа от вкъщи. Присъединих се към тази работа преди 2 месеца и спечелих $ 10588 през първия месец от тази работа. Мога да кажа, че животът ми се промени - напълно към по-добро! Вижте какво правя ====>>>>> Jobnews3.com/

Отговори
1 1
Нали

Нали

12.10.2020 | 15:26

Кучета!

Отговори
5 0

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?