Следвайте ни

Саботаж остави общинските болници без апаратура за Covid-19 ОБЗОР/ВИДЕО

viber icon

Призракът на Иван Тотев отново броди в Общинския съвет на Пловдив. С грандиозна манипулация бившият кмет организира приятелски огън срещу администрацията на Здравко Димитров и в крайна сметка провали идеята за закупуване на  медицинска апаратура за лечение на болните от коронавирус в двете общински болници "Св. Мина" и "Св. Панталеймон". От администрацията поискаха разрешение да ползват 600 000 лева от средствата, заложени в инвестиционната програма на онкодиспансера, за спешно оборудването на бившите Първа и Втора градска, които трябва да приемат пациенти с COVID-19.

Тотев обаче първо пусна фейк чрез приближена своя медия, че парите се режат от лечението на онкоболните, а после привика съветниците от ГЕРБ и им нареди да гласуват срещу предложението на администрацията. Манипулацията продължи с подвеждащ въпрос към шефа на Националния кризисен щаб проф. Венцислав Мутафчийски на пресконференцията вчера дали е редно Общината да взима пари от Онкодиспансера.

Учуден, ген. Матуфчийски заяви, че средствата за лечение на онкоболните се превеждат по клинични пътеки от държавата и няма как общината да ги вземе. Никой не сметна за нужно да уточни, че предложението е средствата да се вземат от капиталовата програма на общинския онкодиспансер, а не от средствата за медицинско обслужване на пациентите.  

Още в първите минути след началото на сесията на местния парламент днес, огорчен, кметът Здравко Димитров оттегли предложението, като заяви, че няма да позволи да се правят спекулации на гърба на общината и някой да трупа рейтинг със зловредни манипулации в чумаво време.

"Не вярвах, че може да се намери човек, който да плете политически интриги, когато целият свят се бори с пандемията, като противопоставя болни срещу болни. Но и това се случи", каза пред "Марица" Здравко Димитров. 

Въпросните 600 000 лева са от инвестиционната програма на КОЦ - Пловдив и са предвидени за строителство на паркинг и закупуване на гама камера, а общината щеше да ги възстанови, след като отменят извънредното положение, обясни от своя страна Калин Калинов - шеф на Общинския кризисен щаб и на дирекцията по здравеопазване.

Той цитира заповед № 159, т. 3, с която всички здравни заведения трябва да проявяват солидарност при подпомагане на болниците, определени за лечение на „Соvid-19”. Апаратурата, която щеше да бъде осигурена за МБАЛ „Св. Пантелеймон” и „Св. Мина” с въпросните средства, е от първостепенна важност и тя щеше да се ползва и след като премине пандемията, подчерта д-р Калинов.

Саботаж - така той нарече пред репортера на „Марица” инсценирания бойкот на намерението на администрацията.

Общинският съвет стана жертва на войната между Здравко Димитров и Иван Тотев, заключи Йордан Иванов  от Демократична България. Николай Радев, шеф на групата на БСП, се изуми, че кметът оттегля предложението. "Не слагайте под един знаменател всички съветници, изяснихме нещата и ще подкрепим, а това, че някой ви е звъннал по телефона и казал да се оттегли, няма значение", коментира Радев.

"Няма смисъл да даваме възможност някой да се упражнява на наш гръб", заяви кметът. И продължи: "Искаме да направим добро, не сме спрели да работим и благодаря на всички, които помагат в кризата. Но очевидно някои не искат да го видят. Колко хора се скриха, колко хора грабнаха и сега ги няма. Пет лева не са извадили от джоба за града, а сега атакуват отстрани", обърна се кметът към съветниците.  

"Няма как да бъде заобиколен законът. Аз не крада, не продавам общинско имущество, както някои искаха да направят с Белодробна болница „Кудоглу”, напомни Димитров.

Съветниците от ГЕРБ не пророниха нито дума, мълча и председателят на групата Йордан Илиев, приближен на бившия кмет Тотев. 

Д-р Калин Калинов: Тотев наливаше асфалт с парите на КОЦ

Като изключително странно определи поведението на съветниците от ГЕРБ бившият директор на КОЦ д-р Калин Калинов, който сега оглавява Общинския кризисен щаб. Той уточни, че зад неадекватните им действия стои техният партиен шеф Иван Тотев. Този човек най-малко може да говори за това как трябва да се пазят средствата за лечение на онкоболните, отсече Калинов. И припомни, че през 2012 г., когато  той ръководеше КОЦ, 3 млн. лева от бюджета на Онкодиспансера бяха пренасочени за асфалтиране на улици с устна заповед на тогавашния кмет Иван Тотев, който не си е и помислял да пита общинските съветници редно ли е това. 

За последните осем години общинското здравеопазване е съсипано, обвини предишната управа д-р Калин Калинов. И даде още един скандален пример - със закупуването на скъпия скенер за КОАЦ по предложение на Община Пловдив. За скенера в Общинския съвет бяха гласувани над 800 000 лева без ДДС.  В същото време в „Пирогов” беше обявена обществена поръчка за 417 000 лева за подобен скенер, а от Китай са предлагали на пазара подобна апаратура за 120 000 евро, изброи д-р Калин Калинов. 

Илия Кирчев: Общината с 50 млн. лева дефицит до края на 2020 г.

С дефицит най-малко 50 млн. лева ще завърши годината Община Пловдив заради стагнацията и облекченията за заплащане на местните данъци, такси и наеми, за които Общинският съвет гласува вчера облекчен режим.

Мрачната прогноза направи на сесията зам.-кметът по финанси Илия Кирчев по време на дебатите за промените в наредбите във връзка с извънредното положение. Според данните, с които в момента разполагаме, собствените приходи ще бъдат силно намалени до 90 - максимум 100 млн. лева, предрече Кирчев.

По предложение на кмета Здравко Димитров, направено съгласно Закона за извънредното положение, 5-процентната отстъпка за плащането на данък сгради, такса смет и данък МПС важи до 30 юни. Преференциалните карти на ученици и студенти за март и април са валидни за целия срок на режима. От такса  тротоарно право и наеми се освобождават ползвателите на общинските терени и помещения, чиито обекти са затворени. Срокът е същият - докато не бъдат отменени ограниченията.

Спор предизвикаха предложенията на Едуард Сарафян от Кауза Пловдив и на Георги Василев от БСП. Сарафян поиска да се отменят таксите за рекламно-информационните елементи, а левицата настояваше да не се взимат наеми и такси в продължение на три месеца след отмяна на извънредното положение. Така ще дадем на малкия и среден бизнес поне глътка въздух, след като заработят, коментира Георги Василев. Шефът на групата на БСП Николай Радев пък се обърна към Сарафян с думите: „По-добре кажете всички да бъдат освободени от заплащането”.

Отваряме кутията на Пандора, възмутено предупреди разгорещените съветници Илия Кирчев. Той допълни, че бюджетът е под силен натиск, приходите се сриват и отвсякъде валят искания за помощ. Превозвачите искат допълнителни субсидии, таксиметровите шофьори бяха дошли при нас да настояват за отмяна на патентния данък, защото нямало клиенти. Не можем на всеки да помогнем и трябва да помагаме на тези, на които им е забранено да работят, подчерта Илия Кирчев и допълни, че ще се мисли за механизми за компенсации, след като бурята отмине. 

По искане на една от групите шефът на Общинския съвет Александър Държиков обяви 5 минути почивка, но предупреди да не се излиза от залата, за да не се бавят. Див популизъм, искате да фалираме общината ли, ядосано скастри съветниците Здравко Димитров. Съветниците бяха се струпали около градоначалника в средата на залата и шумно споряха, забравили, че трябва да спазват дистанция. След дискусията се кротнаха, гласувайки предложените промени в наредбите.  

Шефът на Онкото: В кризата трябва да сме солидарни

Д-р Парашкев Цветков, управител на КОЦ - Пловдив, беше дошъл  на сесията на Общинския съвет, за да обясни по микрофона в залата какво е становището на ръководството по повод на предложението на Община Пловдив за пренасочване на част от средствата за инвестиции за апаратура на болниците "Св. Мина" и "Св. Пантелеймон". Те са определени за лечение на пациенти с коронавирус. Заради появилите се твърдения, че ще бъдат ощетени онкоболните, предложението беше оттеглено от кмета и не се наложи д-р Цветков да разяснява на съветниците позицията си. "Марица" го помоли за коментар.

- Д-р Цветков, как реагирахте на предложението от средствата на КОЦ - Пловдив, предвидени за инвестиционна програма, Община Пловдив да вземе сумата до 600 000 лева за общинските болници "Св. Мина" и "Св. Пантелеймон"?  

- В момент на кризата трябва да сме солидарни. Ние сме в извънредно положение  и всеки човек трябва да е съпричастен за ликвидиране на епидемията, от която е застрашен светът. Декларирам, че за никого от онкоболните в нашия Център не липсват лекарства, медикаменти и  необходимите лечебни процедури. Всичко това се осигурява по клинични пътеки и няма как предвидените средства за лечение да бъдат отклонени за други разходи. Ние нямаше да ощетим по никакъв начин лечението на нашите пациенти, ако част от средствата, предвидени за инвестиционната ни програма, се изразходват за закупуване на реанимационна и друга апаратура с цел по-успешно справяне с кризата.

- Водени ли са с вас разговори, преди да бъде внесено предложение в Общинския съвет?  

- Да. Разбрахме се, че апаратурата отива за ползване на двете болници - „Св. Мина” и „Св. Пантелеймон”, докато има болни от коронавирус. След това ни я връщат, защото нашите пациенти също имат нужда от добро обслужване и съвременно медицинско оборудване.

-Какви са средствата, с каквито щеше да бъде закупена апаратурата, необходима за лечение на болните от коронавирус, ако предложението на администрацията беше прието в Общинския съвет?

- Това са средствата, спестени  в годините за стопански разходи и конкретно - за инвестиционната програма. Когато от Щаба ме попитаха бих ли помогнал, аз отговорих: „Да, при условие, че закупената апаратура ще ни бъде върната, за да се ползва от онкоболните”. Инвестиционната ни програма е доста амбициозна и се изпълнява с цел за нормално лечение в Пловдив, а не пациентите да се разхождат до други градове. От една страна, от онкозаболявания умират повече хора, отколкото  от Covid - 19, и аз при никакви обстоятелства няма да се съглася да бъдат засегнати онкоболните. В тази болница работя от 30 години и тя за мен е като собствения ми дом. Аз съм съпричастен с проблемите на нашите пациенти. Затова искаме апаратурата, която се закупи по абсолютно прозрачен и законен начин, да се ползва след време от нас.

- Защо да се прави трансфер на Община Пловдив, за да осигурява толкова важна в момента апаратура?

-  Онкодиспансерът няма право да закупува апаратура по линията на извънредното положение без обществена поръчка. Такова право е предоставено на болниците, които се занимават с диагностика и лечение. Тоест трябва да се намери юридическа формулировка, по която законно мога да предоставя тази помощ на Община Пловдив и съответно с тези пари да се отговори на нуждите на „Св. Мина” и „Св. Пантелеймон”. Те са определени за лечение на болни от коронавирус. 

- Доколкото ни е известно, инвестиционната ви програма е осигурена с 1,6 млн. лева. Какви са намеренията ви за инвестициите?

- За по-добро обслужване на пациенти искаме да разкрием звено по нуклеарна медицина и да закупим гама камера. Амбицията ни е да изследваме със съвременни методи разсейки на костите. Има спечелена обществена поръчка за доставка на апаратура, издадено е строително разрешение и само трябва да се построи сграда. Чрез европейски фондове искаме да закупим втори линеен ускорител.  Този, който имаме, работи на три смени и всеки момент може да излезе от строя. В момента нямаме нито един пациент, заразен с Covid - 19, и ние сме готови да помогнем в борбата с това бедствие, без да лишаваме нашите пациенти от грижи.

ГЕРБ игра контра на кмета и за даренията

Групата на ГЕРБ игра днес контра на кмета Здравко Димитров и за даренията на апаратура, предпазни средства и пари за борбата с пандемията. Градоначалникът поиска на Община Пловдив да се даде право да получава и да разпределя  дареното  за борбата с коронавируса без  решение на ОбС.  Досега кметът имаше право сам да решава за спонсорство до 20 000 лева.

„Всеки ден се правят дарения, които трябва да се предоставят на лечебните заведения и ние не можем всеки път да свикваме сесии”, обясни Димитров.

Шефът на групата на ГЕРБ Йордан Илиев предложи поправки, като добави, че Общинският съвет ще решава за даренията на търговски дружества с общинско участие и на чуждестранни спонсори. Текстът беше написан на листче, което Илиев чете в залата. Някой му го е написал, присмяха се негови колеги. Даренията на Областния кризисен щаб се оповестяват в сайта на областта, това се прави и в общината, не виждам какъв е проблемът, зачуди се Евелин Парасков от "Съюз за Пловдив".

Излъчете по един представител от всяка група и се включете в Щаба онлайн, препоръча на съветниците Здравко Димитров. Така ще имате информация за всичко и бъдете по-активни, подкани кметът.

Предложението на Илиев беше гласувано от мнозинството, като се добави, че дарителите могат да поставят условие къде да се насочат предоставените от тях помощи.   

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (9)

Гражданин

Гражданин

10.04.2020 | 09:43

Сега, пак областния управител Каназирева им виновна. Кмета си прави каквото иска, с никоя политическа партия не се съобразява, а после било съботаж. Комунистите го подкрепят да вземе пари от онкоболните. Идиоти

Отговори
4 5
Ваня Стойчева

Ваня Стойчева

10.04.2020 | 08:51

Няма да стане така.Пловдив да не ви е бойно поле.Докато двамата алчници зико и тотев се избиват помежду си ..,нищо добро не чака града.Гербаджийският период ще е най-черният в историята на града.

Отговори
10 3
Пловдив

Пловдив

09.04.2020 | 23:21

Здравко за да ти тръгне работата и да имаш авторитет разкарай това алчно и истерично мадам лъжа. Тя се подиграва с теб. Махни я за да работиш и нещата да тръгнат в града.

Отговори
8 4
Михайлов

Михайлов

09.04.2020 | 23:07

Самата здравка областния каза, че в Св.Мина няма специалисти и ще приемат леки случаи.

Отговори
2 2
историк

историк

09.04.2020 | 22:13

Само това липсваше на Пловдив. Война между клановете в ГЕРБ. Не им стигна,че ограбиха града, така както и варварите готи не са го правили през 248г. От Христа.Ами сега и това.Не ми пука,че вътрешно се избивате, но доунищожавате града

Отговори
17 3
Стоилов

Стоилов

09.04.2020 | 23:08

Ами мадам лъжа и пинокио не стават. Видно е.

Отговори
7 6
Реалист

Реалист

09.04.2020 | 21:40

Зико,мисирко гламава ти си си виновен.Нали щеше да правиш ревизия на маминия.Не го ли вкараш в затвора,няма дори мандата си да изкараш.Като те е страх,да не беше се съюзявал с данка,гергата,титюците и мангалите.Да не бяхте манипулирали изборите.Да бяхте оставили Славчо да си стане кмет и дасега мамин ваню щеше да бъде смачкан.А сега,о небеса ,тоткатаТова вашето е мазохизъм,ти е партиен шеф.

Отговори
12 6
Ъъъъъ

Ъъъъъ

09.04.2020 | 20:37

Най, най, най-крадливите калинки. По време на чума си гласуваха увеличение на заплатите, сега реват, че няма пари. Ами откажете се от заплатите за 2 месеца, а след кризата ще си наваксате. :):):)

Отговори
18 6
ДоЪЪЪЪ

ДоЪЪЪЪ

09.04.2020 | 21:44

Тотевски трол

Отговори
7 5

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?