Румен Петков в Пловдив: Противник съм на „омлета" върху институциите

Издава се смъртна присъда на отбранителната ни промишленост, казва лидерът на АБВ

Издава се смъртна присъда на българската отбранителна промишленост. Отношението на управляващите към военно-промишления комплекс и към отбранителния сектор  е престъпно. Това каза на пресконференция в Пловдив лидерът на АБВ Румен Петков.

„За тези няколко години се влиза два пъти в държавния търговец „Кинтекс“ по вандалски начин – с жандармерия, полиция, ДАНС, прокуратура и какво ли още не. Правят се проверки, гръмотевично започващи, а после не се оповестява резултат. Очевидно е, че няма намерени проблеми. Кой нормален държавен представител на друга държава ще дойде в „Кинтекс“, след като вижда какво отношение има нашата държава? Друг е въпросът дали през последната година и половина „Кинтекс“ има сключени договори. Последният директор на компанията е едно странно момче, завършило растителна защита. Това вероятно го прави добър пазител на околната среда, но не мисля, че го прави добър търговец на оръжия“, коментира Петков. 

По думите му, второ доказателство за съсипващото отношение към родния отбранителен сектор е, че се налагат ограничения на български производители в страни, в които няма проблем, като например Чад. 

„Там търгуват Гранция, Белгия, САЩ, но нашето външно министерство спора потенциални договори под претекст, че в Чад имало напрежение. То къде няма напрежение? Непускайки нашите производители на тези пазари, правим път на други производители“, посочи лидерът на АБВ.

Трето доказателство, според Петков, е забавянето на издаването на окончателни документи за износ на оръжие. 

„Това по същество съсипва сделките. След като сделката не е изпълнена в срок, а оръжието е произведено тук, съсипваме производителя. Това пък от своя страна води до оттеглянето на банките от оръжейния ни отрасъл“, категоричен е Петков.  

Според него е необходимо да се изготви оценка за състоянието на военно-промишления ни комплекс – финансова стабилност, подписани договори, съкращения и т.н. „Не бъде ли направена тази оценка, проблемът ще продължи да се задълбочава“, подчерта той. 

Петков смята, че най-крещящото доказателство за отношението към отбранителния сектор в България е факта, че се водят преговори с всевъзможни доставчици на техника за Сухопътни войски, само не и с български такива. „Необходимата техника може да бъде произведена в България. Защо толкова милиони трябва да изсипем навън? Убиването на военно-промишелният ни комплекс ше доведе до десетки хиляди безработни. Проблемите се задълбочават“, предупреди Петков.  

По време на пресконференцията лидерът на АБВ коментира и протестите в страната. Той обяви, че е противник на „омлета" върху институциите. 

„Смятам, че замерването на символа на държавата – герба, с домати и яйца, е нередно и неприлично. Но съм „за“ протестът да продължи с цялата си енергия“, коментира още Румен Петков. 

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?