Следвайте ни

Пловдивските социалисти с мощен отпор срещу Нинова: Забранено ли е вече личното мнение в БСП

Защо в парламента партията е в режим на постоянни махленски скандали

viber icon

Градският съвет на БСП в Пловдив излезе с кърваво писмо срещу ситуацията в партията и поведението на ръководството на столетницата в ситуация на пандемия и извънредно положение в страната. Повод за резкия тон на пловдивските социалисти е позицията на четирима депутати, изразена след упреците, които областният лидер на БСП Георги Гергов отправи срещу Корнелия Нинова. 

Публикуваме позицията на Изпълнителното бюро на Градския съвет на БСП – ПЛОВДИВ:  

 

Във връзка с разпространената позиция на депутатите от Пловдив област – Веска Ненчева, Манол Генов и Димитър Аргиров, и на пловдивския народен представител Георги Йорданов, заявяваме следното: 

Парламентът трябва да работи конструктивно, дисциплинирано, давайки пример за институционална отговорност. Опозицията е призвана да бъде ярка, смислена и адекватна на времето и пространството, вместо охотен съучастник в превръщането на Народното събрание в цирк. Пряката работа на народното представителство е законотворчество, а не вътрешнопартийни интриги. Чрез законодателни инициативи депутатите материализират политическо поведение, а не участват в сплетни, за да направят добро впечатление на националното ръководство. Никой никъде и никога не е отричал парламентарния характер на републиката, най-малко областният председател  на БСП, затова в позицията на четиримата прозира нещо по-дълбоко и нелицеприятно, мотивирано от собствен интерес. 

Един политически лидер като др. Гергов има право и на политическо, и на лично мнение, защото това е работата му. Макар че в конкретния случай той изрази единствено и само персонална оценка по повод взетите мерки в условията на пандемия. Надяваме се, че личното мнение все още не е забранено в БСП от другарката Нинова. 

Парламентарното поведение на нашата група не е унижение, а самоунижение, особено с предложението, на което президентът дори наложи вето. Това повдига въпроса за качеството и капацитета на хората, които сме изпратили да ни представляват. Вместо да губят време в пространни съобщения до медиите с характер на осъдителни присъди, можеха да работят по преките си задължения да бъдат практически алтернатива, а не псевдо такава. 

Етикетите „самоовластяване“, „тоталитарност“ и „слугинаж“, които употребяват другарите депутати, само потвърждават втория план на тяхната медийна изява. Всеизвестната е максимата, че най-добрата защита е атаката, затова ясно разбираме какво се крие зад акта им. Да се измести темата, да се постави друг акцент в общественото пространство, за да се скрият реалните процеси, които вървят под повърхността. А тези процеси се очертават от кръг въпроси като: 

Защо БСП в парламента непрекъснато е в режим на махленски скандали? 
Защо БСП в парламента постоянно предпочита конфликтното поведение? 
Защо предложенията на БСП в парламента не са реално и обективно алтернативни?
Защо популизмът е взел връх в реториката на парламентарните говорители? 
Защо демагогията е предпочитаната линия на поведение в парламентарната група пред диалог с единствена грижа – състоянието и перспективите на България и българите? 
Кой и защо има интерес от това поведение? 
Кому е изгодно това състояние на опозиция с ниско качество на законодателни инициативи? 
Кой умишлено държи парламентарната група в тази кондиция? Защо я държи? 

Отговорите на горните въпроси дават основание за обоснованото предположение, че договорки, колабориране и „заиграване“ с ГЕРБ има, но то не е в Пловдив. Адресът е в столицата и кабинетът е на „Позитано“ 20, където властва принципа „Разделяй и владей“. 

В заключение – медийните постановки на четиримата другари депутати именно са откровен слугинаж, подчинен на лична изгода с надеждата да им бъде осигурен още един мандат на депутатските банки. Ако бяха използвали времето и усилията си, отделени за реакция срещу областния председател, в пряка законодателна работа, вероятно БСП щеше да бъде действената алтернатива, която претендира, че е. Ако бяха отделили и време да бъдат сред хората, щяха да разберат настроението и мнението им. И това са критичните бележки в писмото на др. Гергов до членовете на Националния съвет.

За разлика от четиримата другари депутати, той не си позволи да го оповести в медиите, защото както каза и в интервюто си, вътрешнопартийните теми са за партийните форуми. Тази ремарка отбягва на другарите депутати, защото поставената им задача е да инициират конфликт на партийния терен. Изпълнението на тази задача, както знаем всички, носи точки пред националното ръководство. Този терен е познат и безопасен, поради което предпочитан за играчите, на които липсват мащаби и хоризонти за правене на политика в интерес на обществото. 

И съвсем накрая – към другарите депутати: Разбираме мотивацията ви, но поне избягвайте да говорите за достойнство и чест, защото това не са празни думи! Но, ако може, не участвайте в стратегията за отслабване на партията и превръщането й в посредствена опозиция. 
Ние, членовете на Изпълнителното бюро единодушно се обявяваме за консолидацията вътре в партията, ще се противопоставим на всички опити за вътрешнопартийно разделение и взаимно противопоставяне. Точно такава е основната идея от позицията на др. Гергов, а тя се съдържа в думите му :“В условията на криза политиците трябва да се обединяват, да дават предложения и решения, а не да търсят дребен политически дивиденти». 
 

ИБ на БСП – Пловдив: 

Красимир Трифонов
Николай Радев
Теодора Халачева
Георги Търновалийски
Димитрина Вакрилова
Петя Манева
Нина Чавдарова
Тодор Стоилов
Доц. Ангел Иванов
Д-р Любомир Паунов
Д-р Атанас Баташки
Добромира Тошева
Инж. Йордан Василев
Костадин Беларев

Още от категорията

Виж всички

Коментари (10)

пари,пари....

пари,пари....

06.05.2020 | 21:14

"Кървавото" писмо не е от ГС на БСП, защото не е имало заседание на ГС ! Подписали са групичката около Гергов - щатните в ГС и листата общински съветници , която той подреди!

Отговори
2 0
Спец,до наивното БСП

Спец,до наивното БСП

27.04.2020 | 14:06

Променете устава бе червени глупаци и тоя незабавно го изхвърлете.На пловдивската организация не чакайте.Почти цялата е купена.Докато тоя шопар е при вас ще губите не само Пловдив,а цялата страна.Толкова е токсичен.Троянски кон на Боко.Неграмотни сте ,че толкова време го търпите.Как тогава искате да печелите избори

Отговори
6 0
С шопара сте заникъде

С шопара сте заникъде

27.04.2020 | 13:55

Докато Гергов е в партията, никакъв шанс да биете герб.А за Пловдив забравете.Червеният шопар тук изобщо не е червен,а си е явна герберастка свиня.

Отговори
6 0
намръщенЪ

намръщенЪ

23.04.2020 | 17:25

Всички сте за завода в Шишманци!

Отговори
5 4
Sert

Sert

24.04.2020 | 08:36

Даа закури продукти за бедните и ги дари наБЧК

Отговори
0 0
Стар комунист

Стар комунист

23.04.2020 | 17:06

Не мога да бъда в една партия с Гергов и слугите му. В пловдивската организация от години тече борба между протежетата на Гергов и истинските социалисти. Затова на всеки избори намаляват гласувалите за тях. Докато шайката на Гергов не се изгони от храма няма да има никакъв авторитет. Крайно време е да преброим.

Отговори
20 3
вълци в агнешки кожи

вълци в агнешки кожи

23.04.2020 | 15:59

Докато Гергов и приятелите му са начело на БСП в Пловдив, тази партия е обречена! ГЕРБ ще печели още много избори, защото няма кой да ги смени! Не и БСП с тези червени капиталисти!

Отговори
27 4
Луда

Луда

23.04.2020 | 15:57

Хубаво е, че има мислещи и смели хора и в тая партия. Обаче имам молба; Моля ви , сакън, недейте издърпвайте г-жата от собственото й блато. Нека да си затъва в тинята.

Отговори
11 16
Не нам тия

Не нам тия

23.04.2020 | 16:07

Справедлив НИК!

Отговори
4 1
ДОК

ДОК

23.04.2020 | 15:47

Добре е, че някои от старите му протежета-депутати, са се осъзнали. На "варненската дупка или черния гологан" политиката. А гледайки списъка на т. н. Социалисти, всички са по някакъв на "кръглата маса". Срам. Но не виждам там, пак достойният им партиен другар, Минка Сърнешка Прави и чест. А Нинова е права за къртиците, вън и на слънце.

Отговори
23 4

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?