Пловдив няма какво да даде на кабинета „Борисов 4“

В ерата „ГЕРБ“ Славчо Атанасов бе единственият местен политик, ухажван за министър. Слухове завъртяха шефа на БНБ Димитър Радев за експертен премиер

Ако трябва да разчита на политическия и експертен потенциал на ГЕРБ-Пловдив за ремонт на кабинета, премиерът Борисов няма много полезни ходове. В ерата „ГЕРБ“ градът остана в периферията на централната власт, като излъчи няколко шефове на парламентарни комисии и един зам.-министър в лицето на Амелия Гешева. В същото време бившият кмет на Габрово Томислав Дончев е вицепремиер и дясна ръка на Борисов, а някогашната управничка на Враца Петя Аврамова - министър на регионалното развитие и благоустройството. Най-продуктивен по отношение на управленските кадри за високите етажи е екипът на бургаския кмет Димитър Николов, изпратил в изпълнителната власт двама министри и няколко зам.-министри.

Като изключим шефката на парламентарната комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова, бившият шеф на комисията по сигурност Димитър Лазаров и острието в дебатите Спас Гърневски, останалите депутати от квотата на ГЕРБ-Пловдив в 44-ото Народно събрание са в графата на мълчаливците. Подобна бе ситуацията и в предишните състави на парламента, което трябва да е сериозен сигнал за лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, на когото скоро ще се наложи да пише листи с кандидат-депутати за предстоящите избори. А те могат да се окажат решаващи за бъдещето на партията.

Бърз преглед на пловдивчаните, издигнали се до високите етажи на властта в последното десетилетие, показва, че значимите фигури се броят на пръстите на едната ръка. Пловдив, който в първите години на прехода излъчи ключови фигури като президента Петър Стоянов и финансовия министър Муравей Радев, днес произвежда основно политически пълнеж.      

Бялата лястовица Славчо Атанасов

За разлика от основните си градски опоненти от ГЕРБ бившият кмет Славчо Атанасов днес е сред най-активните български парламентаристи. Вече 20 години той е фактор в местната и националната политика. Настоящият депутат от Обединени патриоти и другият бивш градоначалник Спас Гърневски са единствените, който остават на гребена на вълната толкова дълго време.

Като районен кмет на "Тракия" от 2003-а до 2007 г. и на Пловдив /2007-2011/ Славчо Атанасов натрупа огромен административен опит, който го прави ключова фигура в патриотичната коалиция. Приема като голямо предизвикателство работата си като председател на парламентарната комисия по въпросите на децата, младежта и спорта, но неговата стихия са изборите.

Той е единственият политик на 21. век, спечелил кметски избори в Пловдив на първи тур през 2007 г. През 2011-а Славчо бе на крачка да вземе града в неравна битка с намиращата се на върха партия на Борисов. Сценарият се повтори през 2015-а, когато нощното броене спаси Иван Тотев от загуба на втория тур. Миналата есен Атанасов отново стигна до балотажа, което говори, че годините не го изхабяват, напротив -правят го по-мъдър и успешен.  

Атанасов ще е големият актив на Патриотите и на следващите парламентарни избори, защото е единственият мажоритарен пловдивски политик, който има собствени привърженици зад гърба си. Славчо винаги е бил важна част от патриотичното ядро в българската политика. През годините той не предаде приятелите и съгражданите си, не посегна към далаверата и не се окепази, което се оценява и от политическите му партньори, и от опонентите. Неслучайно два пъти в последните години бе канен за министър. Той обаче предпочете да остане в парламента. Защото вярва, че именно там е мястото, където трябва да се води големият дебат за бъдещето на България и да се коват законите, така необходими за успешната политика на правителството, както и да се казва министър-председателят.   

Менда Стоянова държи юздите на бюджета

Желязната лейди на финансите Менда Стоянова е другият пловдивски депутат с ключова роля в парламента. Като председател на парламентарната комисия по бюджет и финанси държи здраво юздите на държавните пари. Именно добрата финансова дисциплина през последните години отвориха пътя на България към чакалнята на Еврозоната. Менда Стоянова безспорно е един от вариантите за финансов министър, ако Владислав Горанов в крайна сметка подаде оставка. И тя обаче винаги е казвала, че нейното място е там, където са я изпратили избирателите - в българския парламент.

Амелия Гешева - първа резерва на Боил Банов

Започнала кариерата си като експерт в Община Асеновград, Амелия Гешева мина като комета през областната администрацията и няколко важни позиции в екипа на бившия кмет Иван Тотев, за да стане зам.-министър на културата. Днес това я превръща в най-високо поставения пловдивски кадър в изпълнителната власт.

Преди време името й се завъртя като евентуален заместник на Боил Банов, при положение че ремонтът на кабинета „Борисов 3“ засегне и министерството на културата.

Слух назначи шефа на БНБ Димитър Радев за премиер

Според политическия анализатор Румяна Коларова, ако управляващата коалиция реши да заложи на експертно правителство до края на мандата на 44-ото Народно събрание, пловдивчанинът Димитър Радев е сред най-подходящите варианти за премиер.  

Управителят на БНБ е икономист с безупречен авторитет  и огромен опит. Има специализация по външни отношения в Джорджтаунския университет, Вашингтон и дългогодишна кариера в Министерството на финансите. Бил е заместник-министър в шест правителства. Ръководил е мисии в сферата на управлението на публичните финанси в над 20 страни от Европа, Близкия изток, Централна Азия и Африка.

Самият Радев не коментира версията, че ще става премиер. Освен това кариерата му винаги се е развивала далеч от родния град, така че и да влезе в бъдещия кабинет, назначението му едва ли може да се смята за пловдивски принос към изпълнителната власт. 

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
60 коментара
дорожелател

дорожелател

23.07.2020 | 17:40

ТОТЕВ , СПРИ С УИСКИТО И КОКАТА , ЧЕ ДОСЕГА ПОД ТАЗИ СТАТИЯ СИ НАПИСАЛ 20!!! КОМЕНТАРА.СПРИ ДА СЕ ИЗЛАГАШ.ВСЕ ПАК БЕШЕ КМЕТСКИ НАМЕСТНИК НА ПЛОВДИВ. АЛКОХОЛЪТ И НАРКОТИЦИТЕ НА НИКОГО НЕ СА ПРОСТИЛИ. И ДА СЕ КРИЕШ ПОД ПСЕВДОНИМИ НЕ ТИ ПРИЛЯГА.ЛИЧИШ СИ ПО СТИЛА ТИ. ЗЛОБЕН, НАГЪЛ,АРОГАНТЕН, НЕ ПРИЗНАВАШ ФАКТИТЕ , ЖИВЕЕШ СИ В СВОЯТА СИ ИСТИНА. ТИ СИ ЗА ПСИХИАТРИЯТА БЕ МОЙ ЧОВЕК. КОЙ РАЗУМЕН ЧОВЕК ЩЕ НАПИШЕ ВЕЧЕ НАД 20 КОМЕНТАРА ПОД ЕДНА СТАТИЯ. САМО ПСИХОПАТ И СОЦИОПАТ.

Отговори
15 3
Нали

Нали

23.07.2020 | 17:26

И така, нека да обобщим. От три часа питам славчовите ибрикчии да ни дадат пример за нещо съществено свършено от Славчо Атанасов като кмет на Пловдив. До сега НИЩО! Само безпочвени обвинения срещу Тотев, Здравко и Бойко Борисов следвани от опити за осмиването ми, защото съм ДРЪЗНАЛ да попитам!

Отговори
6 13
д-р Мушков до Нали - СПЕШНО!

д-р Мушков до Нали - СПЕШНО!

23.07.2020 | 16:46

Абе, приятелю Нали. Сериозно съм загрижен за психическото ти състояние. От 54 коментара под тази статия, 16 си написал ти. Това е почти половината. Като професионалист съм вече притеснен. Чудя се от кое отделение си успял да се измъкнеш. Или пък силната жега навън провокира неконтролирано поведение? Да не би пък да имаш някаква патологична обсесия към Славчо Атанасов и затова така психопатично да се нахвърляш. Каквато и да е причината, приятелю, ИМАШ НУЖДА ОТ ПСИХИАТРИЧНА ПОМОЩ! Състоянието ти е СПЕШНО! Вземи мерки зеднага и отивай да те лекуват.

Отговори
11 4
Нали

Нали

23.07.2020 | 17:18

Яж ми ху-я "докторе"!

Отговори
1 8
Ани Полякова

Ани Полякова

23.07.2020 | 16:29

Отвратително! Исках да прочета интересни мнения и коментари, но виждам, че форумът тук се е превърнал в психиатрична клиника, където един психопат си излива лудостта върху нормалните хора. Съжалявам, но това е прекалено дори за пловдивските нрави. Отщя ми се да чета повече. Много исках, но вече нямам желание.

Отговори
11 2
Нали

Нали

23.07.2020 | 17:29

Ужас, до кога!

Отговори
2 6
Нали

Нали

23.07.2020 | 16:17

И така, пловдичани чакаме някой от лизачите на Кляфчо да ни даде примери на нещо съществено свършено за Пловдив за времето когаго беше кмет. Твърдения, че много работил защото лампата му светела до късно и, че имал приемен ден да слуша глупостите на дежурните бабички не се приемат.

Отговори
4 7
Нали

Нали

23.07.2020 | 16:10

По времето на Слявчо, бяха заведени дела срещу общината за неустойки за над десет милиона лева. Благодарение на юристите на Тотев, тези дела бяха спечелени и парите не бяха платени. И досега остава впечатлението, че тези неустойки са били предвидени за касичката на червените! Всъщност това си е чист начин за източване на общински пари.

Отговори
5 7
юрист

юрист

23.07.2020 | 16:33

Това твърдение абсолютно не отговаря на истината. Пълна измислица и може лесно да се провери, че е лъжа.

Отговори
5 4
Нали

Нали

23.07.2020 | 17:14

Ами давай, може например да започнеш със случая с подлеза на площад "Съединение"!

Отговори
3 6
Журналист

Журналист

23.07.2020 | 16:09

Ха, кога Марица са работили за Славчо, бе? Че те винаги са били с герб, а по време на избори, как да може, Славчо в капка вода ще го удавят. А в седмицата на балотажите името му дори не пишат, всичко за него е забранено. Ако не дай си боже умре, и некролога му няма да публикуват. Но за сметка на това Тотев и Зико преливаха от всички страници. Добре, че силата на Славчо не зависи от вестниците, а от подкрепата на пловдивчани, които винаги пращат него на балотажа срещу най-голямата партия.

Отговори
6 4
Нали

Нали

23.07.2020 | 16:11

Видяхме му подкрепата от пловдивчани на последните три избора!

Отговори
4 7
ХАЙДЕ НАЛИ, ЧАКАМЕ ОЩЕ ПРОСТОТИИ.ФОРУМЪТ Е ТВОЙ

ХАЙДЕ НАЛИ, ЧАКАМЕ ОЩЕ ПРОСТОТИИ.ФОРУМЪТ Е ТВОЙ

23.07.2020 | 16:09

АБЕ , МАЙНИ ЧУДЯ ВИ СЕ, КАК МОЖЕ ДА ОБРЪЩАТЕ ВНИМАНИЕ НА ТОЗИ НАЛИ, КОЙТО Е ЛИЧНО ТОТЕВ. НАХАКАЛ СЕ Е В УИСКИ БАРА СИ В ИМПЕРИАЛА И ЗЛОБЕЕ, ЧЕ ВЕЧЕ Е НИКОЙ И СКОРО ЩЕ Е В ПАНДЕЛАТА И БЕЗ РЕВИЗИЯТА НА ЗИКИТО ИЗМАМНИКА. НЕКА СИ ПИШЕ ПРОСТОТИИТЕ.

Отговори
6 4
Нали

Нали

23.07.2020 | 16:14

Пръц!

Отговори
2 7
До Нали

До Нали

23.07.2020 | 16:04

Какво е направил Славчо през мандата си пише в интернет. Човекът се отчиташе пред пловдивчани всяка година. Потърси, прочети и се образовай.

Отговори
6 5
Нали

Нали

23.07.2020 | 16:05

Мани го интернет, я ти дай пример.

Отговори
2 7
Нали, много лъжеш, браТчед

Нали, много лъжеш, браТчед

23.07.2020 | 16:01

Нито един терен не е харизал Славчо през кметуването си, камо ли на Гергов да е дал, още повече тайно. 189 ревизии и проверки му направиха, троха да имаше, щяха да го опандизят веднага. Терените на Пловдив ги раздадоха Чомаков-273 дка за Гергов, Тотев за ГБС и други приятели, а сега Зикито захлебва Галакси, защото кампанията му преливаше от мека топлина. Да е ясно и да се знае кой какви ги е вършил.

Отговори
6 4
Нали

Нали

23.07.2020 | 16:05

Да ви напомня за кооперацията вдигната точно на мястото предвидено за разширение на бул. Руски преди моста на Герджика. Отново с парафите на СлаФчо!

Отговори
2 7

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?